Har du scoret mål?

by | 10. February 2024 | Uncategorized

-Kan vi ikke bare spille litt saktere? – spurte jeg min forbausede fotballtrener da jeg var barn.

Ikke sant? Bare ta det litt mer med ro. Da ville det ikke bli noen skader som følge av rå taklinger. Alle ville kunne score mål, og vi vil rekruttere langt flere inn i klubben og ut på banen? Tenk på det du trener.

Slikt tenker i hvert fall IKKE fotballtrenere i USA. Landet hvor de beste idrettsutøvere og de råeste kapitalistene vinner frem.

Det var en gang en gutt som hadde kodenavnet TIM. Han deltok i et stort forskningsprosjekt på barneskolen i en søvnig by i Texas. Han utmerket seg ved å ikke bare å ønske seg gode karakterer, men også ved å kreve dyktige lærere. Derfor ga han lærerne sine karakterer alt ettersom hvor dyktig Tim syntes de var.

Naturlig nok utmerket han seg akademisk. Han skulle da også starte den nå verdensdominerende Internettselskapet Amazon. Ja, Tim var den 10 år gamle versjonen av Jeff Bezos. I dag en av verdens rikeste menn. Selv hans barnebarns barnebarn vil ikke klare å bruke opp formuen på flere tusen milliarder kroner.

Amazon skulle få rykte på seg for å være en nådeløs konkurrent og arbeidsgiver. Utallige småbutikker, kjeder, og store konsern med et mer bedagelig liv skulle knuses av denne aggressive konkurrent. Internt var arbeidsmiljøet steintøft. De ansatte på de gigantiske halvautomatiserte varelagrene tok med seg en flaske, som de kunne tisse i, til arbeidsplassen sin all den tid det å ta dopauser ble sett på som å drive dank. På kontorene var det enda verre. Rapporter i media om staute siviløkonomer som kollapset i gråt ved pultene sine ble så tallrike at Jeff Bezos måtte kommentere dem i riksmedia.

Derfor er ikke uten grunn at den amerikanske fagbevegelsen så sitt snitt til å forsøke å organisere de ansatte slik at deres faglige rettigheter kunne respekteres og arbeidsvilkårene bedres. Norsk LO har vært en entusiastisk støttespiller og sender titt og ofte store delegasjoner for å tre støttende til i kampen mot kapitalistene. Du vet, de rike må tas hvor hen i verden de måtte befinne seg

Men amerikanerne vil ha det sånn. Knokkelfotball. De ansatte vil ikke la seg organisere, og den dag i dag er Amazon et av USAs neste beundrete selskap hvor ungdom søker seg for å kunne la seg herse med. Tross alt er det aksjeopsjoner i vente på de som overlever denne typen kadaverdisiplin. Du har mulighet til å bli rik. Ikke like rik som Bezos, men mye rikere enn naboen.

De vil ha topp tempo og rå taklinger hvor bare de beste av de beste får gleden av å score mål. De ønsker å erobre verden og er villige til å jobbe døgnet rundt i det som fort ender med nederlag i forsøket på å nå sine mål. Men de ønsker å prøve!

Ikke uten grunn flokker ambisiøs ungdom fra hele verden til USA. En talentfull ung franskmann sa det slik: Jeg skal prøve å bli rik i Silicon Valley. Skulle det ende med fiasko kan jeg jo alltid få en toppjobb i Frankrike. Jeg var jo en av de få franskmenn som forsøkte å bli best i verden!

Vi ser tross alt annerledes på det her i Europa. Her vil vi ha et mer bedagelig tempo, i hvert fall de fleste av oss. Men også her hjemme brenner lyset sterkt hos noen. Det er de av oss som vil opp og frem. Som vil bli like gode og rike som vår egen Erling Braut Haaland. Gud velsigne dem.

Tony Blair sa det slik: Vi i Det britiske arbeiderpartiet aksepterer at økonomien er kapitalistisk hvor de sterkeste overlever, men det betyr ikke at vi vil ha et kapitalistisk samfunn. Med det mener han å si at det må være mulig å skape et hyggeligere samfunn enn det den underliggende beinharde og iskalde forretningslogikk i det moderne næringsliv skulle tilsi.

Karl Marx ville vært skeptisk til om det lar seg gjøre, men det er essensen av hva et sosialdemokrati forsøker å få til. Konkurranse i idrett og næringsliv ja vel, men et samfunn hvor vi alle er verdt det samme, og får til noe vi kan være stolte av.  

Utfordringen blir da å lage utvalgte arenaer hvor folk spiller i et så lavt tempo at alle kan få gleden av å score mål.

Her i ligger den største utfordringen for Norge, hvor en halv million voksne står utenfor det ordinære løp i skole og arbeidsmarked. Det må være mulig å hjelpe dem å få noe til. Hva som helst. Bare hjelpe dem å få muligheten til å score et mål eller to i ny og ne.

Nordmenn kan få det beste av to verdener. I dag eier det norske oljefond om lag halvannen prosent av Amazon, motsvarende 260 milliarder kroner i skrivende stund. Selv om vi bare ligger på sofaen og drikker øl, mens vi ser på repriser av The Bold and The Beautiful tjener vi godt med penger. I fjor motsvarte Amazons verdistigning 25 000 kroner per nordmann.

Det fantastiske med dagens internasjonale økonomi er at vi kan la våre sparepenger yngle i miljøer hvor den nådeløse konkurranse oppmuntres, men likevel leve et mer forsoffent liv her på berget.

Det er mye snakk om arbeidslinja, og hvor viktig det er å få folk i arbeid slik at BNP kan maksimeres. Målet er bra, men fokuset feil. Det bor neppe mye BNP i de folka som i dag ikke kan eller vil jobbe. Vi har da også nok grunker.

Men det er ekstremt viktig at de som ikke passer inn i arbeidslivet også klarer å score mål av og til. Den mestringsfølelsen vi alle får, de adrenalinkickene som utløses av å oppnå noe, er det som gir deg selvrespekt og tro på deg selv.

Alle må få lov til å delta i allsangen – minst én gang i livet.

Kategorier

Siste innlegg