Texas Hold ‘Em for pengepolitikk

by | 12. March 2023 | Renter og valuta

Annie Duke er en økonomiprofessor som for noen år tilbake ga ut boka ‘Thinking in Bets`. En bok med mange relevante poeng for oss alle om hva vi kan lære av pokerspillet Texas Hold ‘Em når vi tar våre valg. Så også for sentralbanksjefer.

Ukas nyheter, om banker som går over ende i California, gir meg ‘flashbacks’ til 2007. Selv satt jeg den gang i TV-stolen og så på Jim Cramers raljering over sentralbankenes ignoranse. Cramer holder fortsatt på, men nå, denne helga, var han omhyggelig med å advare mot panikk i forbindelse med at både Silicon Valley Bank (SVB) med 2 500 milliarder kroner under forvaltning, og den langt mindre Silvergate Capital (170 milliarder NOK), gikk overende.

Likevel er det noen ubehagelige likhetstrekk mellom høsten 2007 og nå:

Greenspan satte opp renta 17 ganger før det smalt, Powell rakk å sette opp 18 ganger.

Høsten 2007 gikk den prisbelønte britiske banken Northern Rock overende etter at folk stilte seg i kø for å ta ut pengene sine. Ved årsskiftet led SVB, som nylig ble kåret av Forbes til å være en av USAs beste banker, samme skjebne.

Northern Rock var ikke alene om sine problemer. SVB er nå heller ikke alene om å ha et tap på obligasjoner, hvis de skulle selges ut til markedskurser. FDIC anslår at amerikanske banker sitter på om lag 7 000 milliarder kroner i slike urealiserte tap.

Og på samme måte som daværende sentralbanksjef Ben(jamin) Bernanke høsten 2007 var uvitende om markedsuroen, hadde sentralbanksjef Jeremy Powell denne uke intet å si om saken ,da han redegjorde for rikets tilstand. Men kanskje var han bare flink til å holde maska – sitt Poker Face?

Så hva bør han gjøre nå?

  1. ‘Keep a poker face’

I poker er det essensielt at du fortsetter å holde maska. Det siste verden trenger nå er en usikker og forvirret sentralbanksjef som slår ut med armene, himler øyne mot taket, og roper ut: – Inshallah!

Gi inntrykk av du har kontroll over det ukontrollerbare.

  • Beregn nye odds ved ny informasjon

Når nye kort legges ut på bordet, endres også sannsynligheten for å vinne i poker. Strategien du hadde før denne nye informasjonen kom på bordet, må kanskje endres dramatisk.  Ganske så ofte må du kaste kortene og si farvel til sjetongene du har lagt i potten. (Profesjonelle pokerspillere gir fra seg innsatsen og kaster kortene i 80 prosent av spillene.).  

  • Gå aldri ‘All Inn’

Sentralbanksjefer driver med risk management. En investor vedder på det mest sannsynlige scenario for finansmarkedene. En sentralbank må ta høyde for at alt kan skje. Den må hindre at alt går over styr. Uansett hvor gode kort de har på hånda når de lager sine prognoser, må ekspertene i sentralbankene ta høyde for at noe helt uventet kan skje.

I poker kan motstanderen ha en svak hånd med håp om en stor gevinst, for eksempel ved fem og seks i hjerter. Håpet er at de tre første kortene (the flop), det fjerde kort (the turn) og det siste (the river) gir enten straight, flush eller en nesten uslåelig straightflush. Likeledes kan en helt usannsynlig katastrofe materialisere seg i finansmarkedene bare sentralbanksjefene er uheldige nok.

Sentralbanksjefenes grad av forsiktighet avhenger selvfølgelig av terrenget de vandrer i. Nå som rentene trolig allerede er over det normale, må de være på tå hev.

Markedene vedder faktisk i økende grad på at de vil tabbe seg ut, heve for mye og trå feil. Den amerikanske avkastningskurven har sjeldent vært så invertert som den er nå. Og ja, sist gang den var slik var rett før finanskrisen i 2008!

  • ’If it weren’t for luck I would win evertime’

Aldri si noe slikt. Virkeligheten overgår fantasien bare så altfor ofte. Du kan umulig vite med sikkerhet hva som kommer til å skje, noe du MÅ planlegge for. Det å forstå at fremtiden er uforutsigbar bør også farge ens vurderinger av fortiden. De fleste vil si at Norges Bank gjorde klokt i å heve renten så mye som de gjorde. Men hva hvis de bare hadde flaks?

  • Det er veldig mange spillere rundt bordet

Det er mange spillere rundt bordet. Alle med skjulte kort på hånda som reagerer forskjellig når ny informasjon kommer på bordet. Et problem under finanskrisen i 2008 var de disposisjoner Lehman Brothers gjorde ETTER at de fikk finansielle problemer. Også denne gang kan en vanskelig situasjon for en bank bli enda verre hvis noen banksjefer, investorer eller myndigheter i USA får panikk og trår feil.

  • Poker og rentesetting er risikofylte spill med ufullstendig informasjon

Her ligger det to separate utfordringer:

Den første er at du ikke ser motstandernes kort.

Men selv om du så alle kort, som på TV-poker, er det ikke gitt å vite hva som skjer etter at de neste kort legges på bordet. Og når ny info kommer til, endres alle (spilleres og scenariers) vinnersannsynligheter.

Heller ikke sentralbanken vet hva alle banker har på bøkene sine. Ei heller hva som skjer i verdensøkonomien i morgen.  

Krisen høsten 2007 blåste raskt over, og vi gikk inn i 2008 som optimister. Men usikre optimister var vi den gang, gitt at krisen til Northern Rock kom ut av det blå.

Ved denne krisen spilles det ut nye kort hele tiden. I helgen har 180 britiske bedrifter varslet krise som følge av at en London-basert avlegger av SVB også nå må avvikles.  Hvem vet hvor verden er ved påsketider? Før den tid spilles det ut mange nye kort!

For oss som er tusenvis av kilometer unna er det om å gjøre å følge med. Også vi må ha et våkent øye for at ny informasjon kan endre sannsynligheten for suksess for vår valgte strategi.

Inntil da – la oss beholde et Poker Face!

Kategorier

Siste innlegg