Always fight the Fed

by | 01. September 2022 | Aksjer, Internasjonal økonomi


Jo eldre jeg blir, jo mer mister jeg trua på det meste. Inklusive min evne til å tjene penger på å gjette hvor harene i verdipapirmarkedene hopper.

Et av de mer kjente kjerringråd du får hvis deltar i aksjespillet er ‘Don’t fight the Fed’ noe som må sies å være en av de mer robuste kortsiktige anbefalingene du kan få. Men altså KUN hvis du er kortsiktig. Handlende fra dag til dag er det få råd som er bedre enn dette. Selg unna akkurat i det sentralbankene klemmer gørra ut av næringslivets dristigste eventyrere.

Denne fasen er også den hvor sentralbanken strammer til på likviditeten for folk flest, og kjører rentene opp, med økte kostnader for oss alle. Investorer av alle slag får det vanskeligere. Derfor er det nesten alltid slik at aksjemarkedet faller tilbake i situasjoner hvor sentralbankene med viten og vilje prøver å skade den økonomiske aktiviteten og de lystige fyrer som handler aksjer på daglig basis.

I sum er det derfor mye dyrekjøpt livsvisdom i ordtaket: Don’t fight the Fed. Ikke bekjemp sentralbankene, men selg eller unna når du værer at de skal stramme inn på kredittmarkedene. Men kun hvis du er kortsiktig.

Er du en langsiktig investor derimot fortoner det seg ganske så annerledes.

Grunnen til at sentralbanken prøver å bremse den økonomiske veksten og ‘’skade’’ bedriftenes aktiviteter er jo at den ønsker å ha en friskest mulig økonomi i årene som kommer. De ønsker seg langsiktig solid vekst med lav inflasjon og uten finansielle bobler. Har du tro på at de makter å dosere en fornuftig mengde medisin, med gode fremtidige resultater i vente for oss alle, da er tider som nå blant de absolutt beste for å kjøpe aksjer. Det blir mange prøvelser underveis, men får sentralbankene gjenopprettet økonomiens vekstevne, er det i tider som nå at man bør laste opp med aksjer.

For den langsiktige investor er ikke det avgjørende spørsmålet hvor ille det blir i høst, men om hestekuren faktisk virker. Om det faktisk er slik at det kommer en markert bedring i økonomiens helse etter at medisineringen er vel overstått og likviditetsforhold får vende tilbake til det normale.

Blir hestekuren vellykket, med kun midlertidige nedgangstider for næringslivet og kursfall på børsene som resultat, før økonomien nok en gang reiser seg, vil vi om noen år se på høstens markedsuro som en gedigen kjøpsmulighet.

Ja da, jeg vet det er lett å pludre i vei om langsiktighet. In the long run we are all dead – er et annet ordtak de fleste investorer blir kjent med underveis i sin karriere. Et ordtak som er myntet på alle former for penge- og finanspolitikk.

Myndighetene må fokusere på å løse de kortsiktige utfordringer i den økonomiske politikken. Og det er riktig det, mine råd er ikke kloke ord for spekulanten som kjøper og selger hver dag med lånte penger.

Men for den langsiktige investoren er imidlertid også dette råd litt malplassert. Vi lever jo stadig lenger. Og der våre forfedre var tilfreds med å bruke sin pensjonisttilværelse på å sitte i gamle lusekofter og støverjakker på bakerste benk i bygdas kirke hver eneste søndag, ønsker de fleste av oss i pensjonsåra å leve ut vår barndomstid på nytt, der vi reiser verden rundt på jakt etter spennende opplevelser. Opplevelser som koster penger. Mange penger.

Vår finansielle horisont strekker seg stadig lenger ut i tid.

Jeg har ingen fornuftige råd å gi den kortsiktige spekulant. Kanskje bør han selge når sentralbanksjefene brummer, kanskje bør han delta i en mini-boble i et hausset selskap. Denne type aktiviteter som er uvedkommende for meg.
Det jeg vet er at den beste tid å kjøpe aksjer på er nettopp da hvor sentralbankenes hestekur virker på sitt sterkeste. Tider hvor alle sliter med å betjene sine lån, og rentene er kunstig høye. For å klare seg selger da godtfolk sine boliger, hytter og aksjer på billigsalg. Det rett før kuren er overstått og renter blir normalisert igjen.

Vær derfor på vakt nå i høst. En mørk og stormfull høstnatt kommer hvor sjeføkonomer gir deg råd om å selge alt du eier og har og gjemme deg i kjelleren med kontanter, gull og hermetikk. Dette er stormens øye. Kanskje det beste tidspunkt du kan KJØPE AKSJER på.

Sentralbanksjefer blir ofte våte i øynene når de med skjelvende stemme omtaler den legendariske sentralbanksjefen Paul Volckers kamp mot inflasjonen. En heroisk kamp som ga amerikansk økonomi en alvorlig nedtur, med stort hopp i antall konkurser, og svake aksjemarkeder over hele verden.

Dette var også en av de beste tider å kjøpe aksjer på – noensinne. Siden 1982 har New York-børsen tredve-doblet seg i verdi.

Disse ord er myntet på de som har evigheten som tidsperspektiv. Legg merke til at selv om forvalterne i vårt eget Oljefond tidvis er negative til markedet, holder Finansdepartementet Oljefondets langsiktige aksjeandel stabilt på 70 prosent. For deg som langsiktig investor er det heller ingen grunn til kvitte deg med aksjer når de er som billigst.

Er du langsiktig, er mitt beste råd til deg i dag å investere mer i aksjer i den tro at sentralbankenes mirakelkur vil virke. Det er kun hvis sentralbankene feiler at du bør bli alvorlig bekymret for aksjene du har i din pensjonsportefølje.

Selv tipper jeg at kampen mot inflasjonen er lett å vinne, og at børsene om få år slår alle tidligere rekorder. Ganske så sikker er jeg på at jeg får rett, før eller siden. Men akkurat tidspunktet kan jeg lett bomme på. Seieren over inflasjon kan ta lenger tid enn det som behagelig er. Noe som ikke er så farlig all den tid jeg kjøpte mine aksjer for lenge siden, og ikke trenger å selge dem på mange år, gitt at jeg har tenkt å leve lenge.

Og skulle mitt endelikt være rett rundt hjørnet, er det få ting jeg da kommer til å gi mer blaffen i enn at børsoppgangen kom for sent.

Kategorier

Siste innlegg