Norsk økonomis nye hverdag

by | 30. March 2020 | Norsk økonomi

Allerede i de første dager etter angrepet på Pearl Harbor, begynte det amerikanske utenriksdepartement å arbeide med planer for hvordan de ville styre Japan, etter at krigen var vunnet. En plan for å videreføre det beste av tradisjoner fra denne eldgamle kulturnasjon, men samtidig bringe japanerne over i en ny æra.

Likeledes er det ikke for tidlig å begynne å se på hvordan Norge blir, når hverdagen kommer tilbake til en eller form for normalitet.

Korona-viruset må antas å leve videre, og vil neppe la seg stoppe i mye av Latin Amerika, Afrika og Asia. Viruset må bare få brenne seg igjennom befolkningene i slumområder hvor man har dårlig tilgang på rent vann. Områder hvor folk knapt har hørt om anti-bac.

Mitt scenario er at Norge får kontroll over basseluskene, men ikke bukt med frykten for korona. Det er frykten, ikke antall bakterier som er det essensielle. Og her legges det til grunn at nordmenn vil frykte smitte i mange år fremover.

Her er 10 prognoser for et slikt scenario:

1. Rentenivået i det meste av OECD-området forbli nær null i decennier fremover Det kan komme inflatoriske bølger i enkelte år, men de skal vi la skylle over oss med glede. Norsk økonomi får neppe den stor stimuli fra evigvarende nullrenter da nordmenn, som er et verdens mest forgjeldede folkeslag, har mer enn nok gjeld fra før av. Mere gjeld vil sees på som en ekstra fø flekk på nesa. Noe som er gratis, men som de færreste ønsker seg.

2. Alle risikopremier vil øke

Oslo Børs kommer opp igjen, takket være normalisering av oljeprisen til nivåer rundt 50 USD per fat. Fremover vil imidlertid alle investorer og kreditorer legge til grunn at det er en viss sannsynlighet for at slikt kan skje igjen. Verden har neppe sett sin siste pandemi.

3. Det å jobbe i offentlig sektor blir mer attraktivt

Ansatte i offentlig sektor kommer i det store og hele meget godt ut av denne krise. Mange høyt gasjerte, sexy jobber i det private næringsliv viste seg å være langt mer risikable enn folk der regnet med.

4. Økt behov for desentralisering

Selv har jeg foreslått å flytte Storting, Regjeringskvartal, Norges Bank ut av Oslo sentrum, et grep som ville spare det offentlige for milliarder. Stavanger trenger noe stort.

5. Digitaliseringen skyter fart, med bedre hjemmekontorløsninger enn før.

Mange har lært seg på trives med hjemmekontor, en fin løsning som kan gi bedre familieliv, mindre kø på veiene, lavere CO2-utslipp og reduserte husleiekostnader for arbeidsgivere.

6. Nordmenns reisevaner vil endres – til distriktenes glede

Hvis et ekstremt smittsomt korona-virus fortsetter å herje rundt i verden vil trolig de fleste skandinaver velge å holde seg i vår region. Safari-drømmer blir erstattet av Finnmarksturer osv. Her ligger det voldsom oppside for distrikts-Norge. Folk fra hele verden vil ønske å feriere i et koronafritt område. Problemet blir vel heller å regulere hvem som får komme. Cruiseturismen som uansett var en miljø-skadelig virksomhet som ga Norge lite, kan strupes. Bare vi legger forholdene til rette, vil distriktsturismen kunne blomstre.

7. Norske hytter blir mer attraktive enn før, men de fleste fjellbygder må bygge seg større kapasitet til å takle epidemier.

Hytter som nå er utrolig billige for folk i Euro-landene å kjøpe gitt at kronekursen forblir svakt og rentenivået minimalt.

8. De gamle vil ut av bykjerner, og vekk fra Blå Kors i sol

Mange godt voksne kommer til å selge ut sin luksusleilighet i spennende flerkulturelle og pulserende bysentrum, for heller å trekke seg ut til mer grisgrendte strøk. Allerede nå ser vi en tendens til at pensjonister melder flytting fra byen til sin norske hytteby. Et sunnere alternativ enn å bo i Marbella, eller et annet sydlig Blå Kors med sol, som det uansett blir vanskeligere og dyrere å reise til enn før.

9. Nedgang i boligprisene

Boligpriser vil falle i de kuleste områdene av norske byer og bygder, fordi de kom bare så altfor høyt i pris. Oljenæringene vil svinne hen noe som over tid vil rasere eiendomsverdier i berørte boligmarkeder, hvis ikke myndighetene gjør noe kreativt.

10. Folk vil ønske seg større boliger

Verdien av det å større boligareal til hjemmekontor(er), treningsområder og spiskammers vil stige. Får vi portforbud vil alle skjønne hvor viktig det er for den mentale helse å ha en egen balkong, terrasse og/eller gressflekk.

Våre drømmer og verdier endres

Aner ikke hva du tenker, men slik endres jeg: Når jeg våkner om morgenen, kjenner på at helsa fortsatt er god. Halleluja! Denne uka har jeg takket, gode kollegaer, butikkansatte, rengjøringsfolk og konduktører for at de holder hjulene i gang, noe som dessverre aldri falt meg inn før korona-utbruddet. Føler rett og slett en takknemlighet for å kunne bo og leve i Norge, med en erkjennelse om at vi alle er avhengige av hverandre.

I Japan er det mange unge som erkjenner at det kanskje ikke var noen stor tragedie at Japan ble rammet av atombomber. En pandemi er heller aldri så ille at det ikke er godt for noe!

Kategorier

Siste innlegg