Det ble tidlig høst i år

by | 05. August 2019 | Eiendom, Norsk økonomi

Tilbake fra en super ferie kom jeg smilende, leende, nesten dansende inn på jobb i morges. Klar for nye utfordringer. Det på selve boligdagen.

Men boligtallene for juli var ikke noe lystig lesning, med en uventet sterk nedgang i prisene; minus 1,1 pst på måneden. Meglere var ute og snakket om en naturlig, meget naturlig, den absolutt naturligste korreksjon, fra et forrykende sterkt første halvår.

Men uansett hvordan du snur og vender på det var boligprisveksten svakere enn ventet av de fleste. Nedgangen på 1,1 pst fra måneden før er dessverre bare begynnelsen på et vedvarende prisfall, i hvert fall i reelle termer.

Problemet er at det ikke bare ble bydd for høyt for boliger i årets første halvår, men at det ble igangsatt langt fler boliger enn underliggende demografiske behov skulle tilsi.

Ok, så tok jeg mye feil i første halvår – som alltid. I alt fire feil:

Første halvår ga en sterkere prisvekst for boliger enn jeg hadde ventet. Det til tross for at rentene steg, noe jeg ikke hadde ventet.

Verre var det at boligbyggingen, som jeg anslo ved årsskiftet til å være det dobbelte av hva gamlelandet trenger, steg videre. Ikke falt kraftig slik jeg spådde.

Det verste var imidlertid at jeg bommet på kundegrunnlaget. Befolkningsveksten later til å bli langt lavere enn det jeg trodde på.

Den fjerde feil var at sentralbanken har gitt oss alle økte boliglånsrenter.

Men summen av mine fire feil gjør meg stadig mer bekymret for høstens boligmarked.

Bare tenk: – høyere priser – større utbud – mindre etterspørsel – til stigende lånekostnader.

Faren for en større korreksjon i boligmarkedene er opplagt sterkt økende, der det bygges unormalt mange og dyre boliger.

Norges Bank må nå ta en pause.

Norges Bank står i realiteten i samme situasjon som Federal Reserve var ved inngangen til fjorårets julestrie. Den amerikanske sentralbankens økonomer tok sats på anbefalingene fra gamle makromodeller, hev renta og varslet mer i det kommende år. Markedene nærmest skrek til sentralbanken at kursen burde legges om. De tok en pause, før de på nyåret la om til en mer ekspansiv pengepolitikk.

Norges Bank har ingen ting å tape på å gjøre som sine amerikanske venner.

Ta en pause, se verden an, og forbered markedene på et mulig omslag i pengepolitikken. Høsten startet tidlig i år, men den blir trolig meget langvarig.

Kategorier

Siste innlegg