Chopper cash

by | 19. August 2019 | Internasjonal økonomi

 Det er Reggae Mandag på kontoret.

Vel tilbake på jobb etter en travel, men regnværstung, helg er det tid for ‘coffee and contemplation’ på kontoret. Men akk ja, det er uro over alt. Måtte bare høre på litt reggae etter å ha lest dagens overskrifter.

Hong Kong er på vei mot en eller annen form for ny tilværelse. Det synes åpenbart at ropene om mer innflytelse over styre og stell fra befolkningen ikke lar seg overse. Jeg og mange andre har tippet at det hele ender med tanks rullende over grensen. Men akkurat hva neste trekk er, aner ingen, heller ikke myndighetene i Kina. Kanskje nettopp innsikten at tanks ikke løser noe som helst, er det beste argument mot å la dem trille.

Trump og Kina holder på. Trump har lagt sin elsk på Grønland. Kanskje som en adspredelse fra sine fastlåste konflikter med Nord-Korea, Iran og Kina?

Her på berget knyter professorer, politikere og kommentatorer seg i verbale knuter på grunn av lite kloke innspill rundt bompenger. Les og lær.

Men tema for dagens blogg er de negative rentene, og den sørgelige tro på at de hjelper så mye, og dermed den enda mer hjelpeløse tro på at de er midlertidige.

Det sier seg selv. Hvis innføring av kraftige negative renter i Euro-området, Danmark, Sveits og Sverige ikke får opp BNP, inflasjon mm, ja, da blir de evigvarende.

Man må heller stille spørsmålet: Hvis ikke kraftig negative nominelle renter får økonomiene i gjenge, hva kommer så? Hva blir det neste, etter at kraftige negative renter er blitt den nye normal?

Her er det bare to alternativer: Enten må politikerne komme på banen og bruke mer penger, eller så må sentralbankene begynne med helikopterslipp av penger.

I dag gryr det håp om at politikerne i Berlin kan åpne pengesekken. Men det er mange forbehold, og beløpene som omtales er små. Derfor blir det stadig mer snakk om helikopterpenger hos monetære eksperter.

Begrepet stammer fra Milton Friedman som konkluderte sin analyse av pengepolitikken på 1930-tallet med at mye lidelse i den amerikanske befolkningen kunne vært avverget hvis sentralbanken hadde delt ut penger til folk. Hvis det ble med en engangshendelse, ville ikke gjeldsutfordringen for myndighetene bli problematiske, selv om beløpene var betydelige.

I moderne europeisk form gjenoppsto forslaget i 2012, da en europeisk økonom, John Muellbauer, foreslo at Den Europeiske Sentralbanken burde gi ut 500 Euro (5000 NOK) til alle voksne Euro-borgere. Den samlede kostnaden ville i så fall bli om lag 1300 -1400 tusen milliarder kroner. Ikke noe langsiktig problem å øke gjelden på denne måte, hvis det blir med ett forsøk, og hvis beløpet kan lånes opp til negativ rente.

Men mer om dette får vi nok høre etter sentralbankmøtene torsdag i Jackson Hole Wyoming. Der samles sentralbanksjefer fra hele verden for å diskutere ‘ Nye utfordringer for sentralbanker’.

Chopper cash kommer nok høyt på agendaen.

Kategorier

Siste innlegg