Løypemeldinger fra boligmarkedene

by | 14. July 2017 | Eiendom

I gamle dager, da TV hadde to farger, satt vi og så på fem-mila som siste post for Holmenkoll-dagene. NRK hadde ikke mange TV-kameraer den gang, så vi var avhengige av reportere midt i tjukkeste skauen som kunne sekundere løpet via radio. Løypemeldinger fikk vi, og de var ofte vel så spennende som det å fysisk se en og annen løper gli forbi Knut Bjørnsen i åpent landskap.

Tidligere i år la jeg opp et løp for boligmarkedene i år. Et tankeskjema med følgende faser:

Året frem til påske: Boom

Påske til sommer: Frykt, og overgang fra ‘kjøpe først selge deretter’, til motsatt rekkefølge på bolighandlene. Med vakuum i markedene som resultat.

Høsten frem til jul: Gradvis nedgang i bruktboligprisene, 20-30 pst fall i tillatelsene for igangsettingen, og 5 pst nedgang i boligprisindeksene. Norges Bank må kutte rentene ved juletider for å hjelpe normaliseringen av markedene.

2018-2019: Stabile boligpriser og tillatelser for boligbygging som er om lag 20 pst lavere enn det vi hadde på denne tid i fjor.

Vel, det var bare en plan, ikke noen sikker prognose. Det er vanskelig å vite hvordan vi ligger an. Usikkerheten er stor nå i sommerstilla, hvor vi venter på at sommeren glir forbi, og boligkjøperne kommer ut i åpent landskap.

Fra vår egne Aktiv Eiendomsmegling meldes om stor aktivitet nå i sommer. Spennende er det å høre at salget hos Aktiv-kontorene på Sørlandet er sterkt. Også i Oslo er det trøkk. Vanskelig å vite om disse anekdoter reflekterer at Aktiv tar markedsandeler, eller om markedet er sterkt, men vi tar det med oss på veien.

At salget av nye boliger er svakt, klarer jeg å se selv. Følger med på FINN hver dag. Kanskje er det bare en pause i salget av helt nye boliger, etter en forrykende start på året? Ikke godt å vite, før vi kommer nærmere målområdet ved juletider. Det kan være at noen potensielle kjøpere håper på prisavslag fra utbygger.

En av mine kjepphester er å påpeke at volumer er like viktige som priser. I fjor ble det innvilget hele 36 000 igangsettingstillatelser for boliger. I tillegg kommer 2 400 boliger fra konverteringer av gamle bygg. Det i en aldrende befolkning med fallende nettoinnvandring.

Den konklusjon jeg er tryggest på er at igangsettingen av nye boliger må normaliseres på langt lavere nivåer enn i dag, hvis en normal årlig prisvekst på 2-4 pst skal se dagens lys. Anslagsvis 25-30 000 enheter i årene som kommer er det kongeriket trenger.

Men som sagt: Det er juli, og vi vet fint lite om hvordan boligmarkedene utvikler seg.

21. juli får vi dette boligløpets monsterbakke, da igangsettingen for juni offentliggjøres. Merk, det er tillatelser – ikke fysisk igangsetting det er snakk om. Årets juni-tall vil gi avisoppslag, fordi fjorårets var så spesielle. I juni fjor ble det tillatelser til å bygge hele 3 800 boliger, det klart høyeste nivå så langt i moderne tid. Derfor skal en ikke bli forundret over avisoverskrifter med krigstyper om ‘halvering av boligbygging’, dagen etter at årets juni tall publiseres. Men det er altså ingen krig, bare snakk om forsøk på normalisering.

Ikke godt å vite hvordan året ender, men løypemeldingene som jeg har fått tyder på at vi får en liten nedgang i bruktboligpriser, kanskje noe større prisavslag på nye, og kraftig reduksjon av igangsettingstallene frem til årsskiftet.

Har du noen løypemeldinger hører jeg gjerne fra deg!

Kategorier

Siste innlegg