The winner takes it all

by | 03. March 2016 | Eiendom

Hipp, hipp hurra! Melodi Grand Prix har kåret sin vinner. Gratulerer Agnete! Du blir sikkert en stor inspirasjonskilde for de unge lovende.

Og boligmarkedene har talt. Etter årets to første måneder vet vi også sånn noenlunde hvordan boligmarkedene i år blir – en prisvekst på 3-6 pst. Men med store regionale forskjeller. Nye prisrekorder i Oslo, og et stadig svakere Stavanger. Men tallene forteller oss mer.

I februar er det bare i Stor-Oslo at prisene stiger sterkt!

Hvordan kan jeg være så sikker på at årsveksten blir 3-6 pst? Erfaring. Årets to første måneder er inspirasjonen for resten av året.  Prisnivået settes ved inngangen til året – før utbudet eksploderer. Resten av året håper boligselgerne på mer av det samme.

Etter at Agnete vant med sin sang ‘Icebreaker’, er det i sene mars-kvelder utallige tenåringsjenter som synger og danser foran baderomspeilet, inspirert av den 21-årige jentas suksess.

På samme måte håper boligselgere i månedene som kommer, å oppnå like stor suksess med sine utbud, som selgerne av boliger hadde i årets første måneder. Og som oftest, går det bra. Prisforventningene innfris, og prisene holder seg året ut, på de høye februarnivåene. Slik har det i hvert fall hvert i tidligere år.

Det er ikke de største volumer i januar og februar. Nordmenn liker tydeligvis ikke å flytte på seg i årets hardeste vintermåneder. Men når boliger legges ut for salg ved boligtilbudets vårflom, rett over påske, benyttes takster fra mars. Takster som innarbeider de nye, og rekordhøye prisene fra årets første uker.

Februar overrasket litt. Prisene på landsbasis steg med 0,2 pst fra januar, og er nå opp moderate 4,4 pst fra samme måned året før. Som ventet var det nok en gang store regionale forskjeller i februar. Og litt på samme måte som Agnete vant en opplagt seier, er det nå Oslo alene som lyser på scenen med gull og glitter.

The winner takes it all.

Tidligere stjerner som:

Tromsø (-0,4 pst MoM, +3,1 pst ÅoÅ),

Ålesund (-0,5 pst MoM, +2,5 pst ÅoÅ)

og Bergen ( -0,2 pst MoM, +3,6 pst ÅoÅ)

……….har alle sloknet, og vokser nå mindre enn landsgjennomsnittet.

At Oslo, og nærliggende kommuner, skulle bli vinneren var ingen bombe. Her har det lenge har vært manko på boliger, med klar prisoppgang på svært så raske salg. Næringsgrunnlaget er godt. Det er her den stadig voksende offentlig sektor har sin kjerne.

Det er også her de mest rentefølsomme objektene befinner seg. Hovedstaden har mange dyre lettstelte leiligheter hvor kapitalkostnaden utgjør en stor andel av samlede boutgifter. En kapitalkostnad som faller markert når rentene stuper, slik de gjør i disse dager. Omsetningshastigheten for en bolig i Oslo er nå bare 15 dager, og med det klart raskest i landet.

For resten av året er det grunn til å regne med fortsatt prisoppgang i de mest rentefølsomme delene av de norske boligmarkeder. Men suksessen er forbeholdt de få, slik vi ser i de fleste talentkonkurranser. Og Oslo vil nok vinne i det meste av 2016.

Det er langt frem før Agnete når de store internasjonale suksesser. Og norske boligpriser må også strekke seg før de når internasjonale toppnivåer. Selv med 100 000 kroner per meter for småleiligheter i Oslo sentrum er vi langt unna de dyreste nivåene i Stockholm. Her er det solgt små to-roms med en kvadratmeterpris på mer enn det dobbelte.

Tenk deg det: Oslo kan fortsatt doble seg, hvis prisene her skal vinne en europeisk konkurranse om som kontinentets dyreste hovedstad.

Finanstilsynet må grøsse. Yielden på Majorstualokket er så vidt jeg kan se allerede på ufattelige lave 2 pst for småleiligheter, hvis du bruker profesjonelle meglere til å ta seg av selve utleien. Opp på det får du en gevinst hvis du sparer formuesskatt.

Store boliger har enda lavere avkastningstall, på mitt øyemål.

Selv tror jeg på en ganske så flat utvikling i norsk økonomi det neste ti-år. Små lønnstillegg, beskjeden sysselsettingsvekst, og gradvis økende arbeidsledighet. Boligprisene i landet som helhet vil fortsette å stige, men i deler av landet vil de fortsette å falle.

På lang sikt bør boligprisene også i Oslo flate ut. I et samfunn som ikke har noen raskt voksende økonomi, er det vanskelig å tenke seg at boligprisene vil vokse, etter at rentene flater ut på et minimert nivå. Men det er som sagt forutsatt at vi ikke tar av, i hovedstadsområdet – slik vi har sett i Stockholm, London og København.

Nylig spekulerte OBOS- sjef Daniel Siraj Kjørberg på at folk i hovedstadsregionen ikke tør å legge ut sin egen bolig før de har funnet en ny. Slikt kan skje når markedene er stramme. Motsatt kan det være i oljeland. Her kan mange ønske å ha solgt først, før de kjøper.

Jeg vil ikke utelukke at Stor-Oslo kan fortsette mer eller mindre alene oppover, slik vi har sett i andre hovedstadsområder, men erfaringen fra andre land tilsier at ferden blir langt mer volatil enn himmelferden vi har hatt så langt. Kjøper du i Oslo i dag må du ta høyde for midlertidige prisfall i årene som kommer.

 

 

Kategorier

Siste innlegg