Næringsseminar som arena for gode samtaler – denne gang på Ørlandet

by | 22. February 2016 | Norsk økonomi

– Gratulerer med dagen tante!

– Skulle gjerne ha vært på feiringen din, men jeg er på Ørlandet. Hva? Har du hvert her, sier du. På husmorskolen. Det er faktisk der jeg er nå. På vakre Hovde gård. En gang en husmorskole, i dag et luksuriøst hotell. Et nytt hotell bygd i de gamle lokalene til denne husmorskolen du var elev på i 1950-årene.

Historien er sann. Jeg var så heldig å være et par dager vekk fra krise-Norge, for å besøke Ørlandets Næringskonferanse i forrige uke. En konferanse preget av nøktern optimisme, med mange kreative krefter fra Innovasjon Norge, fra lokale satsinger og fra den offentlige sektor på talerstolen.

Selv gjorde jeg ikke skam på økenavnet mitt, Dr. Doom, der jeg fortalt om de kommende syv magre år for norsk økonomi. Men prøvde samtidig å få frem at selv om det går dårligere for AS Norge som følge av oljeprisfallet, og elendig i enkelte deler av landet, vil det være steder som tjener på krisen. Steder som Ørlandet, som har mer glede av lave renter, svak kronekurs og rause offentlige budsjetter enn de tar skade av oljenedturen.

Her kommer det satsinger på jagerfly, mm. Tradisjonelle næringsveier, som landbruk og husflid, får vi bare håpe at de makter å ta vare på, i denne forvandlingen. Fosen-halvøya har mange spennende tradisjonsrike bedrifter og rike landbruksområder. Et eldorado for jakt og fiske. Det er mye som kan utvikles.

Utfordringen blir å utvikle det gamle, og hindre at nysatsinger i Forsvaret blir så lukrative for arbeidsfolk at de slutter med mer tradisjonelle næringsveier, for å få en bit av overflødighetshornet som forsvarssatsingene gir. I en viss forstand er jagerflyene, Fosen-halvøyas olje. Pengene som kommer med flyene vil nødvendigvis gi en slags jappetid i Fosen-bygdene hvor pengeregent blir sterkest.

Men næringslivet må oppgradere sine varer og tjenester. Nettopp fordi værmeldingen er for pengeregn i kommende år, må man satse hardere på luksusmarkedet. Det er fortsatt mye ugjort. Selv savnet jeg en sterkere satsing på lokalmat. Liker å kjøpe med meg hjem delikatesser når jeg er i rike landbruksområder som Ørlandet.

Konferansen var arrangert i samarbeid med Ørlandet Sparebank. Et vellykket samarbeid som jeg vil anbefale de fleste sparebanker å kopiere. I den nye tid hvor selve transaksjonene, og mye av saksbehandlingene ved lån og investeringer, foregår digitalt trenger forretningsfolk nye arenaer å møtes. Næringskonferanser er i så måte en ypperlig unnskyldning for å treffes ansikt til ansikt.

Litt artig å se at Ørlandet Sparebank faktisk har vært en pioner i arbeidet med næringsforum. I årene 1992-1995 ga banken 100 000 kroner i fødselshjelp til Ørland Næringsforum.

Gaver som har vist seg å bli gode investeringer med avkastning helt frem til i dag, og forhåpentligvis i mange år fremover.

Kategorier

Siste innlegg