It’s the economy stupid

by | 30. June 2015 | Internasjonal økonomi

Det var en deilig lørdag morgen hvor jeg hadde rukket å få i meg litt kaffe, og skrudd på PC-en, rett før dagens første journalist ringte. Grexit var dagens tema. Etter denne hyggelige samtale, fortsatte telefonene egentlig ganske jevnt og trutt til jeg la meg søndagskveld, i visshet om at jeg måtte på TV mandag morgen.

Men nå midt i uka, er det på tide å danne seg et litt større helhetsbilde av hva som har skjedd, og lage noen teorier om hvorfor det gikk så galt. Prognoser blir det også.

Mitt hovedscenario nå er:
1) Det blir en folkeavstemning førstkommende søndag om en avtale som Troikaen (IMF, ESB og EU) dikterer for grekerne
2) Det blir et klart JA til en slik avtale, som innebærer stram finanspolitikk frem til 2018
3) SYRIZA-regjeringen utlyser nyvalg, eller danner en koalisjonsregjering

Det trenger ikke bli akkurat slik, men noe som ligner, for at det som står i resten av bloggen beholder sin relevans. Det kan for eksempel, etter et rungende ja, bli en ny runde med forhandlinger som nok en gang ender med oppbrudd, regjeringskrise, før vi etter hvert får nyvalg.

Men uansett, og her er essensen: Grekere må fortsette å se sine levestandarder falle. De offentlige budsjetter vil forbli stramme i flere år fremover. Faktisk blir de enda strammere, hvis befolkningen skulle stemme NEI. I så fall vil den greske stat stenges ute fra kredittmarkedene. Sterk økonomisk tilbakegang vil da være i vente.

Det er lett å glemme at manglende økonomisk fremgang er roten til både regjeringsskiftet i Athen i januar i år, og til at forhandlingene ble så vanskelige. EU og dets partnere kunne ikke love annet enn stagnasjon frem til 2018.

Den halvkommunistiske greske regjering fører på sin side en fullstendig feilslått økonomisk politikk, noe som bare gjør vondt verre.

Ok, dette er mine teorier, men uansett hvordan du snur og vender på det, må vi finne en løsning som gir den jevne greker økonomisk håp om økonomisk fremgang. Og kommunister er gode på mye, men gir neppe håp om et økonomisk oppsving drevet av privat sektor.

Den forrige regjering, for alle dens feil og mangler, hadde en økonomisk strategi som ville gi Hellas en forventet BNP vekst på 3 pst per år ut 2018. Men reformene, som grekerne gjennomførte i senere år, var så smertefulle at regjeringen ble kastet ved årets parlamentsvalg. Den nye regjeringen har ikke prioritert vekstfremmende reformer. I dag kan grekerne i beste fall håpe på stagnasjon, selv med et rungende JA i søndagens folkeavstemning.

Noen vil si at grekerne skjebne ikke er så viktig for resten av Europa, men nettopp det at de greske problemene kommer som følge av langvarig økonomiske tilbakegang, uten håp om fremtidig vekst, det kan vi alle lære av.

Blir det ikke robust økonomisk vekst i Sør-Europa i årene fremover, vil disse økonomiene før eller siden stå i fare for å få halv-kommunistisk regjeringer, som setter i gang prosesser hvor landene må forlate Euroen.

Kategorier

Siste innlegg