Betydningen av enklere betalingssystemer

by | 09. December 2014 | Norsk økonomi

Jeg tror jeg aldri har følt meg så ubekymret rik, som da jeg gikk ut fabrikkporten med en hvit gjennomsiktig konvolutt på lønningsdagen. En konvolutt full av tusenlapper.

Det var på begynnelsen av 1980-tallet, jeg var tenåring som bodde hjemme, og kvelden var ung.

Det er lenge siden de hvite posene ble borte fra lønningskontorene. Teknologien har gradvis trukket nordmenn mot et kontantfritt samfunn, med store positive ringvirkninger:

– Enklere tilgang til pengene
– Tryggere oppbevaring av dem
– Manglende rus ved vifting med kontanter

Fra fabrikkporten gikk det normalt rett til byen, hvor litt for mye av månedslønna gikk med til raske damer, sakte hester og nesten vinnende pokerhender. Sukk, poker må være det eneste kortspill hvor den absolutte verste plassering du kan få er å bli en god nummer to!

I dag er det å få en lønning et studie i elektroniske forsvinningsnummer. Først får du lønningen etter skatt, deretter høvles saldoen ned av et utall autogiroer, før du ender opp med en liten klump på kontoen.

Enkelt og greit at slaktearbeidet utføres elektronisk, men fortsatt har jeg noen gjøremål som rettferdiggjør kontantuttak. Uttak som vekker minner om gode gamle dager.

Nå lanserer Eika Gruppen tjenesten SnapCash som forenkler elektronisk overføring av midler mellom privatpersoner og ved enkle vare kjøp for småpenger. Sedlene og myntene har fått enda en ny konkurrent.

Enklere tilgang på kontanter er ikke av det gode vil du kunne si, sløsing blir resultatet. Men det at alt kan spores elektronisk i ettertid, gir unektelig foreldre mulighet til å kontrollere at tenåringens virtuelle lønningspose ikke blir borte etter at lønningspilsen(e) er fortært. Jeg skal kanskje være glad for at pappa ikke hadde sånne kontrollmuligheter da jeg var ung!

Praktisk er det imidlertid også å kunne dele middagsregninger, og andre spleiselag, der og da, før alle går hvert til sitt.

Litt artig er det at vi sparebanker går foran med en slik lansering. SnapCash er et ektefødt barn av Eika Gruppen.

Det er tross alt ikke verdens største IT-avdeling vi har her på huset. En fjær i hatten til teamet som har utviklet appen. Honnør også til sparebankene på Lillestrøm, Drangedal og på Toten som har sagt seg villig til å være pilotbanker for løsningen.

SnapCash er imidlertid egentlig bare nok et steg i retning av det kontantløse samfunn, hvor det meste kan gjøres, og overvåkes, på internett.

Selve løsningen er en enkel, øyeblikkelig og nøyaktig betalingstjeneste fra konto til konto med mobil.

SnapCash er en enklere og mer effektiv måte å betale på enn kontanter. SnapCash er spesielt egnet til å bruke i de typiske småhandlesituasjonene du har med andre privatpersoner, venner og familie, grupper, lag og foreninger.

Det er like trygt å overføre penger med SnapCash som en vanlig overføring i mobilbanken eller nettbanken. Mottaker får pengene med en gang. Pengene står på konto i det øyeblikket pengene er sendt.

Noe å tenke på til julaften?

Sitter du i godstolen med julefred i glasset, og oppdager plutselig at du har glemt å gi Onkel Knut en julepresang, kan du jo bare overføre litt penger i det skjulte til kontoen hans, rett før du roper:

-OVERRASKELSE!

Kategorier

Siste innlegg