Kollapser boligbyggingen?

by | 31. May 2013 | Eiendom, Norsk økonomi

–          20, 40 pst salg? Nei, Jan det er altfor lavt, betrodde en banksjef meg, jeg krever utsolgt, før jeg gir en krone i byggelån!

Kjære kollegaer i makroland, dere må få øynene opp: Boligprisene er problematisk lave i de fleste fylker.

I det meste av kongeriket lønner det seg ikke å bygge nytt, hvis ikke folk betaler vesentlig høyere priser for boliger enn de gjør i dag. Uten et markant hopp i boligprisene vil boligbyggingen i Norge stupe utover høsten.

I dag koster det om lag 25 000 kroner å bygge en bolig med normal standard. Det er mulig å bygge billigere; det er også mulig å sette inn italienske kjøkken, finsk sauna og engelsk vinterhage. Alle velger litt ulike løsninger, litt på samme måte som man plukker ut ekstrautstyr til en bil.

Se på tabellen under. Når Finansdepartementet, Norges Bank og Finanstilsynet sier at boligprisene er ’’høye’’ har de åpenbart ekskludert : Østfold, Vestfold, Hedmark, Oppland, Buskerud (utenom Drammen), Trøndelag (utenom Trondheim), Nord-Norge (utenom Tromsø), Agder-fylkene (utenom Kristiansand), Møre og Romsdal, fra sitt univers. I alle disse områder er prisene lavere enn byggekostnad – selv på gratis tomt!

nef apr13

For embetsmennene og makroøkonomer er det Tjuvholmen, i Oslo, Paradis i Bergen, Sinsaker i Trondheim og Randaberg i Rogaland som gjelder.  Her, i deres ideal-Norge kan ett mål tomt koste opp mot ti millioner kroner. Resten av Norge er steder de må reise til for å holde taler, for å gi gaver til en fjern slektnings konfirmasjon, eller til å gravlegge et familiemedlem, før de haster tilbake til sin elskede bykjerne.

Jeg har aldri – ikke en eneste gang – sett at Finansdepartementet har bekymret seg over boligprisene utenfor de store byene. Over at de er problematisk lave. Er det noen makroøkonomer som vet hva boligprisene i Telemark i dag er? 18 900 kroner per meter. Kanskje på tide å avlegge Rjukan et besøk?  

Noen ildsjeler som er særskilt glade i sitt hjemfylke, bygger der gladelig, vel vitende om at de kommer til å tape penger på prosjektet, men denne gjengen er trolig en utdøende rase. Om ikke annet vil kostnadskalkylene sikre at selv de mest bygdekjære ikke kan bygge.

Du skal derfor ikke bli overrasket om boligbyggingen i det meste av Norge kommer til å stupe utover høsten. Boligprisene er altfor lave til å rettferdiggjøre nye prosjekter, våre toppøkonomer vil ikke merke hva som foregår før det er for sent, og ikke minst, før kostnadene for å bygge har løpt løpsk.

Det siste kan vi gjøre noe med.

I senere år har vi innført flere kostnadskrevende reformer, av to typer;

tekniske krav

– bedre forbrukervern

Hvem er egentlig disse til glede for? Røykeforbud og pålegg om bruk av bilbelte er former for paternalisme, som jeg aksepterer – og støtter varmt. At staten skal ha sterke meninger om badet mitt og hva slags ventilasjon jeg skal ha, har jeg imidlertid store problemer med å forstå. Forbrukervernet er også styrket ved at det kreves større garantier, som lettere skal kunne utløses, hvis det er noe galt med de nye og mer avanserte boligene.

Åpenbart har reguleringene løpt fra dagens småentreprenører. De må bygge mer kompliserte boliger enn før, med høyere straff hvis de trår feil. Mange vil gå overende. En kan lure på om det var noen som regnet på kostnadene ved disse nye reformene da de ble vedtatt. Det er aldri for sent. Noen bør sette seg ned og se litt på om det virkelig er verdt å kreve så mye av våre entreprenører, som det vi nå gjør. Krav som ikke alle kjøpere ønsker oppfylt. Krav som driver arbeidsfolk til skifteretten.

I dag fikk vi arbeidsledighetstall for mai. Surprise! Ledigheten stiger, med størst stigning for bygg- og anleggsarbeidere. Og det skal bli mye verre – takket være våre offentlige reguleringer, og feilslåtte boliganalyser, signert landets ledende økonomer.

Hvilket bringer meg tilbake til der jeg startet – bankene. Banker forsterker jo gjerne trender. Når det går oppover flommer de markedene med kreditt, i det trenden snur blir det strammet til.

Finansieringsmulighetene for små entreprenører er i ferd med å endres dramatisk – med færre og dyrere lån fra landets største banker. Hva annet kan en vente? Høyere konkursannsynligheter, ingen hjelp å få fra myndighetene, og hyperlønnsomhet i det å drive med enkle boliglån, tilsier at en kan velge bort vanskelige entreprenørfinansiering.

Det er her sparebanker har en viktig rolle å fylle. Nå som storbankene trekker inn årene, blir det desto viktigere at de små stiller opp for de som vil bygge. Men Eika-bankene har ingen tryllekunstnere som bankssjefer. Stiger ikke boligprisene, lønner det seg dessverre heller ikke å bygge i det meste av kongeriket.  Ei heller å låne ut til de som skal stå for byggingen.

Kategorier

Siste innlegg