100 000 ledige

by | 27. May 2013 | Norsk økonomi

Det finnes en losje i Oslos kvadratur som heter Riddere Av Det Høye Boligspir. Som losjer flest har den religiøse røtter, med et initieringsrituale hvor man sverger evig tro på at boligprisene er problematisk høye. Toppøkonomer, professorer og byråkrater er medlem av denne orden med ett mål: SENK BOLIGPRISENE. Nothing else matters.

Boligpriser som er farlige for menneskeheten! Visste du at på Brandbu nærmer eneboligprisene seg en million per bolig? Jeg skjelver bare ved tanken.

Norske mann i hus og hytte har ikke vett til å forstå at dette holder på å gå helt galt. Derfor må rentene holdes høye og krona bli ødeleggende sterk slik at antall konkurser øker og arbeidsledigheten stiger tilstrekkelig til at boligprisene kan tvinges ned. Om så norsk økonomi må skades, skal prisene ned!

Vel, ok så er dette bare eventyr, litt gøy må man tillate seg en gråværsmandag.

Imidlertid gir dagens ledighetstall, vi passerte 100 000 ledige (inklusive de på tiltak) ved påsketider,  interessant lesning for de som hardnakket hevder at norsk økonomi har en høy kapasitetsutnyttelse. I år er det ingen statistisk signifikant økning i sysselsettingen skal en tro dagens arbeidskraftsundersøkelse (AKU) fra Statistisk Sentralbyrå. Faktisk er det en stund siden dette var tilfellet.

Med all respekt for økonomene på de store læresteder, Norges Bank, Finanstilsynet og Finansdepartementet. Og respekt har jeg.  Hvordan kan de hevde at norsk økonomi har en høyere enn normal kapasitetsutnyttelse  Ledighetstallene har vært stigende siden  i fjor høst.

Vel, sånt skjer –  selv for de beste av oss. Bare synd at folk må lide unødig av den grunn.

Dessverre er nivået på arbeidsledigheten det vi økonomer kaller en etterslepende indikator. Med andre ord må økonomien først snu, med stigende ordreinngang i næringslivet, som etter en tid gir tilstrekkelig vekst i produksjonen til at sysselsettingen kan øke. Det vil derfor ta tid å stoppe Norges raskt voksende ledighet.

Selv om rentene blir kuttet kraftig i tiden fremover, vil det ta tid å stoppe denne kjedelige trenden. Fire prosent ledighet til høsten er forhåpentligvis der det stopper, men ingenting stopper av seg selv. Kraftfulle grep må tas hvis vi skal unngå fem-tallet for norsk arbeidsledighet i årene som kommer.

Tilbake til pengepolitikken. Det er og forblir et mysterie. Forskere kommer en eller annen gang til å skrive den store boken om hvordan det rike Norge kunne pådra seg:  

–          Prisvekst under målet

–          En altfor sterk krone

–          Et ønske hos høyere makter om lavere kredittvekst

Kanskje forklaringen er at det virkelig finnes en losje i kvadraturen?

Kategorier

Siste innlegg