Kjæresten i koma

by | 25. February 2013 | Internasjonal økonomi

Italia avholder parlamentsvalg i går og i dag. Et valg som trolig vil gi en mindretallsregjering uten evne til å reformere et stagnant samfunn. Akkurat hvor stillestående er Italia?

På IMFs estimater er det ventet at produksjonen i landet, målt ved BNP, vil komme tilbake til 2002-nivå i 2015. Ganske så enestående for et samfunn som hverken hadde bolig- eller finanskrise.

Hva er det som feiler Italia? Vel, kanskje vi burde starte med å si hva som er så bra med landet.

Italia er en av verdens industrielle stormakter, med vareproduksjon av toppkvalitet i de fleste industrigrener. Italiensk mote og design er etterspurt blant rike mennesker over hele verden. Lange kulinariske tradisjoner og et godt vekstklima bidrar til å gjøre det italienske kjøkken til et av verdens beste. Folk er hyggelige og naturen er vakker. For en feriegjest som meg har Italia alt.

Inklusive problemer. Mer en samling av regioner, gamle konge- og fyrstedømmer, enn et land, har Italia også ganske unike utfordringer. De tre største er trolig,

En korrupsjonskultur, hvor innbyggere forventer vennetjenester fra offentlige tjenestemenn, er et av hovedproblemene italienerne sliter med. Et kronisk problem som statsminister Mario Monti ikke hadde krefter til å gjøre noe med. Han kunne kanskje valgt å gå hardere til verks i å kutte i betingelsene til de folkevalgte og redusert deres antall, men dette ble tydeligvis for drøy kost.

Konkurransehindringer som blant annet beskytter småbutikker og gamle laug fra lavpristilbud. Arbeidsmarkedene er strengere regulert enn i de fleste andre land. Både for korrupsjon og frihet i arbeidslivet så havner Italia langt nede på listen i ulike internasjonale rangeringer. Et rettsvesen som kan bruke år på selv enkle arbeidsrettssaker er en utfordring for bedrifter som sliter med overskudd av arbeidskraft.

Produktivitet. Treffer du på italienere virker de hardt arbeidende og ivrige. Likevel er det en kjensgjerning at Italia (sammen med en annen gammel stormakt; Storbritannia) er blant de OECD-land som har hatt lavest produktivitetsvekst i senere år. Ikke uten grunn sliter nå begge landene med statsfinansielle utfordringer.

Med alle sine kunstskatter, rike historie og vakre natur har italiensk kultur klare narsistiske trekk. Restaurantene serverer stort sett italienske retter. På kaféene er det stort sett italiensk musikk. Filmer dubbes. Unge menn blir boende hjemme hos mamma lenge. Jeg blir alltid forbløffet over hvor dårlige unge italienere er i engelsk. Italia er definitivt ’’low-tech.’’

Alt dette, og mere til, er med i filmen ’’Girlfriend in a coma’’, en film om italiensk økonomi og samfunnsliv som er blitt nektet fremvisning, nå i i forkant av dagens parlamentsvalg. Filmen har trailer: http://www.youtube.com/watch?v=AKCeTH_7VHY

Tenk det:Sensur av film i dagens EU!

Det er fristende å avskrive et land med så mange åpenbare problemer, men det er også mulig å snu litt på det. Nettopp fordi det er mye som er åpenbart galt i Italia, bør det være lette grep som skal til for å bedre landets situasjon. Nettopp fordi situasjon er så vanskelig kan potensialet være stort.

2013 blir uansett et konsolideringsår for en hardt prøvet befolkning.

Kategorier

Siste innlegg