Er presidentvalget i USA allerede avgjort?

by | 21. September 2012 | Internasjonal økonomi

En skal aldri si at noe er avgjort før selve valgdag, men mye tyder på at Barack Obama får nye fire år som president i USA.

Den senere tids meningsmålinger peker ganske entydig i retning av at den sittende president Barack Obama blir gjenvalgt som president. Allerede før frigivelsen av en video tatt opp med skjult kamera på et valgmøte blant rike venner, så det ut til at valget gled i retning av seier for Demokratene.

Det var altså før dette kom ut:

There are 47 percent of the people who will vote for the president no matter what. All right, there are 47 percent who are with him, who are dependent upon government, who believe that they are victims, who believe the government has a responsibility to care for them, who believe that they are entitled to health care, to food, to housing, to you-name-it. That that’s an entitlement. And the government should give it to them. And they will vote for this president no matter what … These are people who pay no income tax.”

I sin tale ser det ut som om han nærmest avskriver 47pst av befolkning som statsfinansierte slabbedasker. I virkeligheten er det mange i denne gruppen, blant annet militærveteraner og lavtlønte arbeidere som ikke har noe å skamme seg over. Derfor er det trolig at den republikanske presidentkandidaten går fra vondt til verre på meningsmålingene, og fører sitt parti til tap den 6. november.

Vel, hva vet jeg.

I februar i år hadde jeg gleden av å innlede om USA for eksperter på amerikansk økonomi og kultur. Monticelli Society i Oslo inviterte:
Monticello Societys formål er å studere USA, øke nordmenns forståelse for amerikanske forhold og motarbeide antiamerikanisme, særlig i pressen.

«For here we are not afraid to follow truth wherever it may lead,
nor to tolerate any error so long as reason is left free to combat it.»
– Thomas Jefferson

Her er filmsnutt fra foredraget (må kopieres inn i Google):
www.http://blip.tv/videoatlantic/1-jan-ludvig-andreassen-6338804

Kategorier

Siste innlegg