Å rive seg til velstand

by | 20. July 2012 | Internasjonal økonomi

Ja, du leste rett. I Irland og Spania gjør man nå det samme som man gjorde i Las Vegas for noen år siden. Bankene river rett og slett overtatte boligeiendommer, trolig i et desperat forsøk på å holde annenhåndsverdiene til de boligene som består fra å svinne hen. Bedre å rive halvferdige bygg enn å gi dem bort, øke overkapasiteten i markedene ytterligere og la alle eiendomsverdier falle. Slik tenker de.

Store almenne fall i boligverdiene vil jo utradere det som måtte være av egenkapital i bankene. Da er det bedre å bevare (fantasipregede) verdier på entrepenørenes, boligeiernes, bankenes og i siste instans myndighetenes hånd.

Når en blar gjennom nettsidene fra eiendomsmeglere, hvor boliger i Irland og Spania averteres, er det ikke de lave prisene som slår mot deg, men priser som er såpass høye at det er så mye mer de kan falle. Tenk deg om før du kjøper en billig spansk bolig. Det kan jo tenkes at den vil falle videre. Ser du på andre Middelhavsland, (for eksempel Nord-Kypros), finner man helt brukbare, flunkende nye boliger til rundt 10 000 kroner per meter.

Det er ikke mangel på boliger til over 20 millioner kroner til salgs i Spania. Neste gang du vinner i Lotto har du mye å velge i – hvis du virkelig ønsker å halvere formuen. For det er slike prisfall et skakkjørt Spania har i vente – selv om, eller kanskje fordi, man river noen arbeiderboliger.

Ingen samfunn blir rike av å destruere sin realkapital. Det blir litt som tankmarkedet hvor redere skraper båter slik at den gjenværende flåte kan stige i verdi.

I Dublin er det visning på ’’The orchard’’ i helgen, et hus på 158 kvm til 4,5 millioner kroner. En drøy pris i et relativt fattig land hvor 70 000 boligeiere allerede har misligholdt sine boliglån. I Irland må det rives mye skal slike priser kunne forsvares.

Dette er bare trist. Uansett hvordan man snur og vender på det er det galskap å først bygge noe for så å rive det, slik at det gjenværende skal bli så vidt stor mangelvare på at det kan stige i pris. Det eneste som blir igjen av slike øvelser er vonde minner og mye gjeld. Og gjeld har irene nok av.

Dessverre er boligprisene i både Dublin og deler av Spania altfor høye til å klarere markedene. De skal videre ned. Spørsmålet er om ikke det hadde vært bedre å la alt falle i verdi, fremfor å forsøke å rive seg til velstand.

Kategorier

Siste innlegg