Hvor tøff er Zorba?

by | 14. May 2012 | Internasjonal økonomi

Mitt første bekjentskap med det moderne Hellas var da jeg i ungdomsår fikk se Zorba med Anthony Qiunn i hovedrollen. En leveman og underholdningsartist av de sjeldne ga en hyggelig kveld foran TV-en.

I dag er selvfølgelig Zorba bare en klisjé. Hellas er et moderne demokrati med mange imponerende opplevelser å by på. Landet har kommet langt siden demokratiet ble innført på 1970-tallet. Nå står det imidlertid foran et veivalg. Skal det overholde sine finansielle forpliktelser eller skal det friste en tilværelse utenfor Euro-sonen?

Mange analytikere tar i dag til ordet for at Hellas skal forlate Euro-samarbeidet og heller satse på å innføre sin egen valuta. Finansfolk er overbevist om at en kan gjøre landet rikere ved å ødelegge verdiene til landets innbyggere. For ødelegges vil grekernes verdier – hvis Hellas forlater Euro.

Litt spøkefult kan en si at Euroen er det meste verdifulle Hellas i dag har. Dets samfunnsinstitusjoner er for unge og til dels for lite utviklede til å inngi tillit for investorer. Grekerne selv vet utmerket godt hvor korrupt deres egne myndigheter er. Uten Euro er det mye som vil rakne for grekerne.

Det å skrape sin egen valuta er faktisk ganske dramatisk. Offentlige lønninger, trygder og alle sparekonti må konverteres til den nye valuta. En valuta som raskt vil kollapse i verdi. Kjøpekraften til den nye pengeenheten vil ytterligere uthules av sterk prisvekst på alle importvarer. Da Argentina gjorde noe lignende i 2001, falt verdien av pensjoner med nær fire-femtedeler (;-80%).

Når du setter en økonomi tilbake til nullpunktet blir det selvfølgelig økonomisk vekst. Selv pensjonister kaster seg ut i arbeidsmarkedet bare du ruinerer dem nok. Men jeg vil likevel fastholde at dette er alt annet enn klok politikk.

Nei, da er det bedre for grekerne å jobbe seg videre gjennom reformer og budsjettkutt.  De må rett og slett prøve å bli som andre europeere.  Faktisk er dette et spørsmål om tøffhet. Ikke kamp på tørre never, drikkekonkurranser og vågale sprang. Ikke Zorbas ungdomsritualer, men evnen til å ta vanskelige valg. Å tørre å legge om livsstilen til over 11 millioner grekere. Vekk fra fortidens primitive middelhavsliv og over i en moderne tid slik andre europeere lever.

Det kreves mot å stå løpet ut. Det er feigt og meeeeget farlig å droppe det sikreste grekerne i dag har – medlemskapet i Euro.  

Mer om dette på:

http://e24.no/makro-og-politikk/andreassen-tror-hellas-forblir-et-euroland/20230013

Kategorier

Siste innlegg