Disse fantastiske sentralbanksjefene

by | 12. April 2012 | Internasjonal økonomi, Norsk økonomi, Renter og valuta

Mange av mine blogger kan være i overkant kritiske til våre ledere ute og hjemme. Det innrømmer jeg gjerne.

Derfor er det en stor glede å kunne skryte litt uhemmet av sentralbanksjefer, rund baut. Det er nesten litt vanskelig å vite hvor jeg skal begynne. Nå som alt blir mer og mer likt Japan så er det kanskje naturlig å starte i solens rike?

Etter en femten-årig kamp mot deflasjonskrefter fortsetter Japan å trykke penger og kjøre gigantiske underskudd i den offentlige sektor. I natt holdt den japanske sentralbanksjefen, Masaaki Shirakawa, en tale hvor han lovet å fortsette med sterke stimuli for å hindre konsumprisene i å falle. Renten på lange ti-års statsobligasjoner falt raskt til 0,93pst. Markedet venter ingen japansk renteoppgang av betydning i dette ti-året.

I USA er det fokus på den vedvarende høye arbeidsledighet. Sentralbankens frittalende vise–sentralbanksjef Janet Yellen, mer enn antydet i sin tale i går at de amerikanske rentene bør holdes nær null gjennom hele 2015, ett år lenger enn hva sentralbanken tidligere har spådd. Ledigheten må klart ned, før rentene kan settes opp. Strammes offentlige budsjetter til, slik vedtatte lover foreskriver, vil neppe ledigheten i USA synke nevneverdig i årene som kommer.

I dag holdt den avgåtte sentralbanksjef Jean Claude Trichet en tale hvor han konkluderte med at det var svært viktige at ALLE større sentralbanker hjalp til så godt de kunne med å hindre en ny finanskrise, ved å stimulere den økonomiske veksten. Kjære Jean, skulle ønske du sa det samme da du selv var sentralbanksjef.

Her hjemme holdt vår egen sentralbanksjef Øystein Olsen en tale til Fagforbundet. En tale jeg kun har fulgt via noen rapporterte gullkorn på nettet: 

  • Rentene forblir lave lenge
  • Norges Bank har ikke noe konkret kronemål
  • Boligprisene vil stige
  • Stigende boligpriser skyldes i hovedsak boligmangel
  • Boligprisene er ikke Norges Bank sitt ansvar

 

Overnevnte talere sier nå så mye fornuftig at det er nesten umulig å ikke bli litt optimist på fremtida!

Kategorier

Siste innlegg