Definitivt ikke Tusenfryd

by | 23. September 2011 | Internasjonal økonomi

’’It aint’ Disneyland’’ er en amerikansk replikk til de som måtte klage over tingenes tilstand. Kanskje den norske varianten blir: Du er ikke på Tusenfryd!

Når kona klager over at det angivelige ferieparadiset som hun ble lovet som feriemål i virkeligheten er en slum med dårlig mat og elendig renhold, kan du bare svare at virkeligheten er ikke er penere enn den er, og ofte mye mindre vakker enn annonsert: UUUUFDA kjære, du er ikke på Tusenfryd.

Disse tankene slår meg når jeg ser på de unge håpefulle grekere som bruker sine beste år påsamfunnsprotest, anarki og demonstrasjoner. Bare sjekk filmen fra Youtube:

   http://www.youtube.com/watch?v=rshdJZruH_0&feature=related

Når det sikkert mange som får adrenalinkick av å slåss mot politiet, og det er ikke utenkelig at demonstrantene har en god del fornuftige innsigelser mot deler av reformene som nå innføres. Med andre ord skal jeg ikke utelukke at det kommer noe godt av demonstrasjonene. Vår egen Jens Stoltenberg brukte én dag av sine unge år til å kaste stein på den amerikanske ambassade i Oslo.

Imidlertid er det ingen greker som må være i tvil.

Levestandarden i Hellas, som i det øvrige Sør-Europa, må tilpasses samfunnets inntekter. Nå kunne det være at inntektene STEG, som følge av at grekere jobba hardere, men det er ikke akkurat det inntrykket enn får av å se på TV-skjermen. Jobber folk stadig mindre, blant annet fordi de bruker sine beste år på å løpe i gatene, må levestandarden reduseres desto mer.  Slik det nå ligger an, må trolig den jevne greker miste et par månedslønner i kjøpekraft før vi ser en eller annen bunn.

Alt dette er velkjent stoff for lesere av økonomiske nyheter. ETT poeng tror jeg er underkommunisert. Det er ingen snarlig bedring i vente.

Ingen god fe kommer for å drysse tryllestøv over grekerne. Dette tar mange år. I dag må de skjære ned, i morgen må de jobbe hardere enn før og til neste år må de velge politikere som er noe mindre korrupte enn dagens bandemedlemmer. Disse prosesser vil måtte ta tid da vi snakker om å endre en kultur.

Alt er ikke nattsvart. I år regner man med at rekordmange, 16,5 millioner, utlendinger vil besøke Hellas. De legger igjen mye penger, hvorav en god del ikke registreres av noen skattefut. Til neste år ventes det nok en rekord. Kanskje bråket i gatene virker forlokkende på A4-menneskene i Nord-Europa? 

Kanskje eimen av tåregass piffer opp stemningen på luksuriøse, men drepende kjedelige 5-stjerners hoteller i Athen?  

Uansett, det er tydelig at ikke alle turister foretrekker Tusenfryd eller Disneyland fremfor gresk kaos. Man kan jo bli lei av smilende hyggelige mennesker i et beskyttet område fjernt fra dagens drama.  Hellas er derimot der det skjer.

 Hellas byr i dag tross alt ikke bare på eldgammel historie, det er historie som skapes  – nu. Det er muligens at Europas utvikling tar en ny retning som følge av dagens begivenheter. For de som ikke fikk oppleve Murens fall, kan det være en god ide å ta med seg videokameraet på flyet til Athen. Det blir nok en utenlandsreise du sent vil glemme.

Kategorier

Siste innlegg