Dagens værvarsel

by | 27. September 2011 | Aksjer

Det har jo vært så mye dårlig vær i sommer, samtidig som børsene har falt. Kanskje det er på tide med et høytrykk både i vårt vidstrakte land og på verdens børser?

I de kommende uker er det egentlig ikke så mye genuint nytt som ventes fra verdens største økonomi USA. Vi kan få tall som overrasker litt på den ene og den andre siden, men ikke nok til å rokke ved den foreløpige konklusjon om at amerikanerne sitter fast i en hengemyr bestående av lav vekst og stigende arbeidsledighet, uten at vi får noe børskrakk av den grunn. Det er trolig Europa som avgjør om vi får en sterk kursoppgang eller en ny nedtur.

I Europa venter vi på en løsning som skal fjerne de tunge skyene som hviler over bankene.  Hjelp fra Den Europeiske Sentralbanken (ESB) som har sitt neste møte 6. oktober kan komme gjennom fire kanaler:

  • Lavere sentralbankrente, og det med fynd og klem – en halving ned!
  • Lang likviditet til banker – selv når de deponerer svake papirer i sentralbanken.
  • Kjøp av bankpapirer. I første omgang ved å kjøpe boliglånsobligasjoner fra bankene for store beløp.
  • Utvidelse av det europeiske stabiliseringsfondet (EFSF). Slik at det blir stort nok til å hjelpe hele Sør-Europa til billig funding.  

Avgjørelsen faller 6.oktober og vil nok kunne ha like stort utslag i markedet som septembermøtet til Fed. Den gang skuffet amerikanerne og markedene opplevde et forrykende uvær. Nå er fokus på den europeiske sentralbanken. Den kan ikke skuffe forventningene til pengepolitiske lettelser. Er det lov å håpe på en positiv overraskelse?

Mye annet kan også skje.  For eksempel vil det bli nye debatter rundt innstramningstiltak i ulike europeiske land og demonstrasjoner på ulike piazzaer. Europeerne vil spare litt her og skatte litt der, uten at reduserer behovet for tiltak fra ESB sin side.  

Det er også andre tiltak som foreslås.

Optimistene tror på at vi snart får se en felles europeisk statsobligasjon. Det får vi neppe, og uansett må et slikt instrument behandles som en sak i nasjonalforsamlingene til alle de 17 medlemslandene som deler Euroen som valutaenhet. Pessimistene frykter at Euroen vil kollapse og Hellas sparkes ut, men også dette vil kreve årevise forhandlinger og lovendringer.

La det ikke være tvil: ESB er og blir markedets ledestjerne i tiden fremover. Markedene vil nok svinge med vurderinger analytikere gjør i forkant av det viktige rentemøtet 6. oktober.  Når det ryktes om kraftfulle tiltak vil det hjelpe børsene oppover. På dager hvor standhaftige tyskere advarer mot nye lettelser får vi derimot nedturer.

Selv kan jeg ikke tro på annet enn at vi får hyggelig nytt fra ESB med et høytrykk på børsene som resultat.

Imidlertid har både været og ESB skuffet så langt i år og det er grunn til å frykte mer uvær hvis ESB ikke kjenner sin besøkelsestid denne gangen heller.

Kategorier

Siste innlegg