Finanskrise 2, oppfølgeren til filmen fra 2008

by | 11. August 2011 | Kreditter

I den kramgode filmen ’’Butch Cassidy and The Sundance Kid’’ spiller Robert Redford og Paul Newman to sjarmerende cowboyer som ikke helt klarer å riste av seg lovens lange arm. Gjentatte ganger kommer de seg i frihet og slapper av – før de gjeninnhentes av sheriffens jakthunder.

Slik kan hverdagen også fortone seg for banksjefer som til stadighet møter utfordrende kriser, puster lettet ut etter at det har blitt ryddet opp i, før de igjen ser nye finanskriser på horisonten.

Faktum er at det som i media ofte omtales som bankkrise 2, ikke er noe annet enn den naturlige konsekvens av hvordan mange land håndterte bankkrisen fra 2008. Den gang oppsto det massive tap i amerikansk og europeisk bankvesen.  Noe ble det ryddet opp i, noe har bankene fått lov til gjemme unna i sine dunkle balanser. Kreditorene og innskyterne i banker er naturlig nok ikke fornøyd med dette, da de ikke helt stoler på at nok tap er tatt i det som tross alt er lavt kapitaliserte bedrifter. Banker har jo som kjent relativt lite egenkapital i forhold til sine balanser.   

I mange nasjoner har den offentlige sektor i etterkant av finanskrisen pådratt seg så store forpliktelser at selv nasjonalstaten mister tillit i kredittmarkedene. Dette påvirker jo bankene som nesten alltid må regne med å være ansett for å være en svakere kreditt enn sin nasjonalstat. Nedgraderinger av stater, leder til nedgraderte banker som gjør det vanskelig for bankene å tjene penger hvilket i siste instans gir stupende aksjekurser.

Det er her vi (forhåpentligvis) slipper fri fra kredittmarkedets jakthunder. Den norske stat holder en suveren AAA vurdering fra samtlige kredittbyråer. Takket være strenge reguleringer i årene etter finanskrisen (fra Finanstilsynets side) og solid bankhåndverk fra bankene selv, er også bøkene til de norske bankene sunne.

Sist, men ikke minst må det nevnes at det norske boligmarkedet også står fjellstøtt, noe som gjør det enkelt for norske banker å hente inn penger via OMF-markedene.

I det hele tatt er det vanskelig å skjønne annet enn at norske banker går fri og kan ta dagens finansuro med knusende ro.

Men det var også det Butch trodde før……….

Kategorier

Siste innlegg