Den europeiske sentralbankens håpløse kamp

by | 06. July 2011 | Kreditter, Renter og valuta

Jeg og ugresset har en sommerlang duell. Etter middagstider prøver jeg å luke det jeg kan, men med vekstvilkår som nå, vokser ugresset raskere enn jeg klarer å få bukt med det. Kona sier at det som trengs er en ny plen, men det orker jeg ikke. Derfor fortsetter min håpløse kamp mot ugresset som nå totalt dominerer mine krympende haveflekker.

På samme måte forsøker den europeiske sentralbanken å rydde litt opp i det ene problem etter det andre uten at de ser ut til å nærme seg en løsning. Skal en tro markedene, og det har min mor lært meg at jeg bør gjøre, blir det tvertimot stadig verre. Bare dager etter at en slags løsning er på plass for Hellas, har nå kredittmarkedene gitt Portugal søppelstatus. Tilliten til både Italia og Spania er på gyngende grunn. Analytikere tror nå at det er overveiende sannsynlig at Portugal, Hellas og Irland vil misligholde sin gjeld.

Figuren nedenfor viser differansen mellom den sikre 10-års renten på tyske statsobligasjoner og renten på statsobligasjoner med samme løpetid i Irland, Italia, Spania, Hellas og Portugal.  Alle disse land har fallende yrkesbefolkninger i en situasjon hvor de utgangspunktet lever over evne. De må kutte forbruket betydelig hvis de skal komme tilbake i balanse og enda mer hvis de skal ha håp om å spare til pensjonistdagene og deres evige solnedgang.

Utviklingen er ganske alarmerende. Hvis rentene som vises i figuren gjør seg gjeldende, vil de tvinge frem mislighold. PIGS-landene har rett og slett ikke råd til å betale slike renter. Ingen mulighet.

I morgen truer ESB med å heve sin signalrente for å bekjempe den forferdelige inflasjonen på omlag 2,5%. En artig kamp. Imidlertid vil de med et slikt tiltak forsegle skjebnen til de skadeskutte økonomiene i Sør-Europa.

Noen vil si at en renteheving er det eneste fornuftig ESB klarer å få til i en kaotisk verden.  Noe ugress får mann tatt. Ja, Sør-Europa og Irland havner i mislighold, men det er da tross alt noe å kunne sove godt om natten i visshet om at inflasjonen ikke løper løpsk. 

Andre vil si at det er på tide å legge en ny plen.

Kategorier

Siste innlegg