Verdens deiligste land

by | 28. June 2011 | Internasjonal økonomi, Kreditter

Hva synes du er verdens beste land, når en ser bort i fra det utopiske Norge?

Alle har sin favoritt, og det finnes ingen fasitsvar, men jeg holder en knapp på Italia som i hvertfall det beste ferielandet -utenom Norge. 

Noen vil si at italienerne nesten har det for bra. De dyrker sin historie og det bestående, men ligger etter andre folkeslag når det gjelder data- og engelskkunnskaper. Resultatet er meget lav økonomisk vekst.

Uten å være for sikker på akkurat hvorfor italierne gjør det så dårlig er det verdt å merke seg et par utviklingstrekk fra de senere år. For det første så falt BNP ganske så markert etter finanskrisen høsten 2008, uten noen klar gjenninhenting frem til i dag.

For det andre så har italiensk næringsliv slitt med å hevde de seg i den globale konkurransen. Figur 2 viser med all tydelighet at selv om Italia stagnerer så skyter importen fart. Eksporten derimot bare pludrer av gårde i sakte tempo.

De grunnleggende problemene for Italia er trolig at næringslivet holder på å bli akterutseilt i en æra hvor dynamikk og nye teknologier vinner frem på handelsplasser hvor engelsk er hovedspråket. Italiensk luksus er vel og bra, men økonomiske utfordringer i de fleste av Italias naboland, og viktigste markeder, reduserer etterspørselen etter det gode livs mange gleder.

Stagnant økonomi og økende handelsunderskudd er ingen god cocktail for landets finansvesen. De store kredittbyråene har i det siste fått det travelt med å nedgradere italienske banker. Derfor vil Italia fremover måtte slite med vanskeligere kredittmarkeder, på toppen av de utfordringer som økonomien og underskuddene mot utlandet gir.

Dette blir nok riktig ille, men med alle de atributter Italia har skulle det ikke forundre meg om det forblir verdens deiligste land – selv etter et nytt ti-år med stagnasjon i BNP, underskudd i utenrikshandelen og stadig svakere finansvesen.

Kategorier

Siste innlegg