Finansnæringens Hamsun og hans siste verk

by | 18. March 2011 | Ukategorisert

Den forhenværende bankmannen Michael Lewis, som er en av verdens beste skribenter, er ute med en ny artikkel på nettet, hvor han tar opp mulige virkninger av et jordskjelv som ruinerer Japan. Dette hypotetiske scenario er ikke så langt unna der vi er i dag.   

http://www.bloomberg.com/news/2011-03-17/just-imagine-big-tokyo-quake-23-years-later-commentary-by-michael-lewis.html

Poenget med artikkelen er å forstå at et land som har satt sparepengene sine i utlandet i gode år, plutselig kan få problemer når katastrofen inntreffer og må ha pengene sine hjem.  Dette kan gi fall i aksjekurser og vanskeligere kredittmarkeder der hvor japanerne har mye midler.  M. Lewis analogi er god: Effekten på markedene i vesten er som om vi har skrevet en forsikringspolise til japanerne, som de nå krever inn.

De vestlige finansmarkeder blir som en sparegris for japanerne. En sparegris som må knuses i det landet skal gjenoppbygges.

I natt fikk vi n redningspakke hvor G7-landene hjelper japanerne holde yenen under kontroll. De skal motvirke de valutariske effektene av at japanerne må dumpe sine verdipapirer i utlandet. Med andre ord så hindrer de den japanske yen å styrke seg. Hvilket vil også si at de hindrer egne valutaer fra å falle i verdi, noe som kunne ha skapt inflasjonsproblemer i USA, Europa og Storbritannia.

Gledelig er det at G7-landene hjelper hverandre, men det er ikke godt å si hvem som hjelper hvem.

Kategorier

Siste innlegg