En trygg havn i Vardø

by | 12. January 2011 | Norsk økonomi

I går satt jeg klistret til TV-skjermen for å følge NRKs beretning om forsøkene på å dra i gang snøballkrig i Vardø som turistaktivitet; et nytt tiltak for å skape mer liv og røre i denne fascinerende byen som trues av avfolking. Denne episode avsluttet med at de lokale heltene var på vei til Japan, hvor de har hatt suksess med konseptet, for å lære mer om fenomenet. Jeg gleder meg til neste episode.

Vi får bare håpe at ikke japanerne også blir oppmerksomme på hvor fint det er å investere i Norge. I dag er kronekursen noe sterkere enn den var ved årsskiftet, men frykten i NHO er at dette kan ta helt av – spesielt hvis kapitalrike asiater skulle forelske seg i vår valuta.

Det kan fort skje. Norske kroner er attraktive all den tid man får høyere avkastning hvis man plasserer midler i norske kroner fremfor å plassere dem i samme typer gjeldsbærende papirer i våre naboland.

Ikke bare får du høyere avkastning. Hvis du ikke har noen eksponering i Norge fra før, for så å kjøpe verdipapirer i norske verdipapirer, vil du som regel redusere svingningene i dine samlede porteføljer. Investorer får litt pose og sekk. Høyere avkastning, men uten økningen i risiko som gjerne følger med høyere forventet avkastning. Tvertimot blir den redusert.

Hvem vet kanskje den nye trenden blir japanere som kjøper opp hus i Vardø?

Så langt vil det neppe gå, men en av verdens viktigste finansaviser, Wall Street Journal, har i dag et oppslag hvor de fremhever den svenske krone som ny trygg havn for globale investorer. Hvis den svenske krone skulle bli populær, vil det ikke ta lang tid før investorer kaster seg også over den norske.

Industrien kan bare håpe at så ikke skjer.

Kategorier

Siste innlegg