Ja, snart kommer Stranger Things sesong nummer 5 til en TV nær deg. Hmmm, jeg vet ikke om jeg gleder meg eller ei.
Jeg er glad i dramaseriene på NETFLIX. Blant annet fordi de ofte klarer å skildre realistiske karakterer som hverken bare er onde eller bare gode. Heltene har ofte sin lyter, mens det bor noe godt, i hvert fall bitte litt, i de fleste skurker. Dydige kvinner har sin lille kvinnelige djevel. Og med dette galleri av karakterer oppstår det ofte drama over flere sesonger.
Når det gjelder Donald Trump, så fremstilles han nå i sesong 1, som en endimensjonal figur i norske media, men av og til må en kunne si at han har et poeng. Og i det siste har han raljert om at USA trenger lavere renter. Noe jeg faktisk må si meg enig i. Ja, selv de gærne kan si noe fornuftig av og til.
Lønnsveksten i USA ligger ganske stabilt på mellom 3,5 – 4 prosent, det i forkant av at USA skal inn i en lavkonjunktur. Rentenivået må trolig ned til 1-2 prosent de nærmeste år, med mindre finanspolitikken gir stor stimuli. Ingen stor skade hadde skjedd om den amerikanske sentralbanken hadde kuttet sin signalrente med en kvart eller halv prosent poeng allerede før nedgangstidene utfolder seg.
I Europa er likeledes Den europeiske sentralbanken hjelpeløst trege med å senke rentene. Riktignok kuttet sentralbanken nylig sin signalrente til 2,25 prosent, men dette er fortsatt et altfor høyt nivå for viktige deler av eurosonen. Tysklands BNP er i dag på samme nivå som i 2019, og det er vanskelig å se for seg noen klar økning i år eller neste år – med mindre penge- og finanspolitikken kommer i sving. Et stort hvis. Euro-renten må trolig tilbake til nullpunktet i årene som kommer.
Livet for europeere flest blir tross alt ikke noe stort bedre i 2027 eller 2028 enn det er i dag.
Britene driver fortsatt på med innstramminger i finanspolitikken i håp om at det skal gi økt kredittverdighet. Men det de egentlig trenger er noen år med høy prisvekst og solid økonomisk fremgang. Bare fint om pundkursen raser fra dagens eleverte nivåer. Også her er det bare bruke ljåen på renta.
Kinas kommunister har faktisk skjønt poenget og gir nå betydelig stimuli både via finanspolitikk, via kredittpolitikken og ved refinansiering av de viktigste bankene. Utfordringene med svake eiendomsmarkeder i et samfunn med kraftig fallende yrkesbefolkning er imidlertid så store at en kan spørre seg om problemene lar seg løse.
Det vi i sum trenger er kraftig negative realrenter i de viktigste valutaene i verden og det samtidig. Da vil ikke penger kunne flykte fra den ene hovedstad til den neste for å unnslippe de negative realrenter.
Norges Bank er selvfølgelig i en sårbar posisjon, med en valuta som drives opp og ned av internasjonale investorer som knapt enser underliggende økonomiske forhold i Norge. Da Norges Bank valgte å videreføre sin stramme pengepolitikk, med uendret rente nå i mars, svarte valutamarkedet med å sende kronekursen ned hele 5 prosent i europeisk regning.
Oppsummert er det ingen ting å gi til keiseren, der intet er. De vestlige land er så aldrende, så forgjeldet og så konkurranseudyktige, at de må satse på negative realrenter som mirakelkur.
Her kan man lære av Japan. Selvfølgelig er Bank of Japan offisielt meget bekymret for inflasjonen og pengeverdiene, men i senere år har den tillat en inflatorisk bølge å skylle gjennom det japanske samfunn, noe som japansk økonomi bare har hatt godt av. En meget klok pengepolitikk.
Hvis sesong 1 av serien ‘Hvordan løse aldrende samfunns gjeldsproblem’, med drama som leder til negative realrenter overalt, blir populær, ja da må man regne med at det kommer en sesong 2. Det som driver NETFLIX serienes sesong nummer 2 blir normalt at de samme karakterene man ble kjent med i første sesong skaper nye forviklinger. Overraskelsene blir mange.
Også her kan Donald Trump få en hovedrolle, der han kanskje vil ødelegge statsfinansene ved å gi sine rike venner store skatteletter. Det er godt mulig at noen idealister også oppmuntres til sløsing med offentlige midler og krig. Dette kan ikke sentralbankene lastes for, hvis de skulle velge å føre en ekstrem løssluppen pengepolitikk i sesong 1. Manus til sesong nummer 2 er imidlertid ikke skrevet enda. Det kommer nok noen overraskelser.
Det viktigste er at sentralbankene sikrer at politikerne får muligheten til å føre en fornuftig økonomisk politikk i sesong 2. Hvis de velger å gjøre noe dumt, ja så skal ikke sentralbanksjefer lastes for det.
Sesong 3 vil jeg gjette på er forsøket på å skape en gjeldsunion innen Eurosonen. Så lenge finansmarkedene i EU er så fragmenterte som de er, kan aldri euro erstatte den amerikanske dollar som verdens viktigste valuta. Det har sine ulemper ved at de europeiske stater, og da spesielt de som sliter med en særegen, stor statsgjeld, må betale dyrt for sine gamle låneopptak. Det positive med å ha en ustødig, fragmentert valutaunion er at euroen forblir svak, til glede for alle EU-landenes konkurranseutsatte sektor. Det er derfor lett å skjønne at Tyskland, Nederland og andre sterke euro-land ikke vil konvertere all gjeld til en felles pott. De vil både få økte gjeldsforpliktelser, og svekket konkurranseevne, som følge av at euroen da vil lettere tiltrekke seg sparemidler fra verdens hjørner og drive euro-kursen stadig sterkere.
Sesong 4 kommer i året da nordmenn prøver å bli EU-medlem. Tenker vi at våre andeler av eventuelle felles gjeld beløper seg til om lag halvparten av Oljefondets saldo av i dag, ser en at kostnaden ved medlemskap kan ansees for å være prohibitiv høy. Ikke godt å vite hvordan dette ender. Kanskje blir vi stående alene til evig tid?
Sesong 5 i Stranger Things kommer snart til en TV nær deg. Handlingen er ukjent. Det vi må imidlertid vite er at det er nesten umulig for oss i dag, i sesong 1, å velge en rente-, finans- eller Europa-politikk som garderer oss mot alle mulige drama om noen år. Sånn er politikkens verden. Uansett hvor bra vi oppfører oss, og hvor kloke valg vi måtte ta i disse dager, så kan de merkeligste forviklinger skje i fremtiden. Norsk økonomisk politikk må allerede i dag være robust nok til å tåle alle alternative fremtidsscenarioer.
Ja, snart kommer Stranger Things sesong nummer 5 til en TV nær deg. Hmmm, jeg vet ikke om jeg gleder meg eller ei.