Boligfestens nachspiel

by | 23. October 2020 | Eiendom

Når jeg leser om elleville budrunder i avisene, minnes jeg siste runde på gode gamle Smuget i mine meglerår på 1990-tallet. Det blinket i lysene, men kundene ville ha øl. Baren var dessverre stengt. Vår kreative aksjemegler løste flokene ved å kjøpe halvfulle glass fra fordrukne bargjester, tørke av randen på glasset, og servere det som fersk vare til overstadig berusete, men storfornøyde kunder.

Vel vitende om at boligmarkedene er langt sterkere i år, enn det jeg spådde ved årsskiftet, er det ikke fritt for at jeg fortsatt snakker litt for mye om mye scenarioer hvor boligmarkene kan slite i tiden fremover. Men bevares, det kan også gå enda sterkere, og det i mange år fremover. Det hele avhenger av tilfeldigheter, men også av valg våre politikere gjør. Fremtiden for boligmarkedene har sjeldent vært så usikker.

For hverken sentralbanksjefer, eller den duggferske boligkjøper, er det lenger så interessant med punktprognoser for boligprisene. Det essensielle er at vi alle tar inn over oss at fremtiden er uforutsigbar, noe vi burde ha lært av COVID 19. Om vi får en oppgang i verdensøkonomien eller en ny nedtur neste år er bare to ulike scenario. Scenario med litt ulike odds. Subjektive odds som du får sette selv, gjerne etter å ha snakket med et knippe makroøkonomer. Men ikke la deg bli sjokkert om økonomien går til himmels eller den motsatte plass. Helt uventet.

Det er ingen grunn til å kritisere eksperter som ikke forutså dagens økonomiske krise. Ingen kunne vite når en global pandemi vil ramme kongeriket. En pandemi som også ga så store rentekutt at boligprisene steg i år. Intet av dette kunne vi vite.

Nei, det vi med rette kan kritiseres for er at vi var for dårlig forberedt på en pandemi. Og at når den kom, så nektet vi å ta den på alvor. Fra Wuhan ble stengt ned i januar til begynnelsen mars gjorde norske myndigheter fint lite på å forberede den norske befolkningen på det uunngåelige.

Og dette er noe liknende jeg vil kritisere de fleste boligkjøpere av i dag for. Ikke det at folk har kjøpt bolig til rekorddyre priser, men at mange ikke har tatt høyde for at dette kan gå alvorlig galt.

Det er greit å kjøpe en normal bolig også i høst. Du kan ikke sitte hjemme og vente på en eller annen krise skal banke på døra. Nei, du må ha en fornuftig bolig/hytte. Men etter at du har kjøpt den, bør du være forberedt på det verste. Sørg for å ha godt med likviditet. Skaff deg gjerne en inntektsforsikring hvor du får ut noe midler ved arbeidsledighet. Du trenger heller ikke kjøpe ny bil, båt eller ta dyre utenlandsferier rett etter at du har lånt deg opp til pipebeslaget. Livet er langt. Det lages nye biler også neste år.

Men jeg er sjeføkonom. Står på døra. Så jeg liker å spå hvordan det kommer til å gå. Spørsmålet alle bør stille seg er om vi i høst er på vei inn i en krise, eller på vei ut av en? Selv er jeg nok relativt pessimistisk.

Oljeprisene vil nok være bestemmende. Den ventes av markedene å ligge på 50-55 USD per fat i gjennomsnitt for 2020-tallet. Det er greie priser å leve av for AS Norge, men ikke høye nok til å hindre en gradvis forvitring av denne, vår viktigste, næringsvei. Husk at oljeprisen svinger normalt med 20 USD per år. Den kan like gjerne bli 65 USD per fat, som 25, neste år.

Heller ikke resten av industrien har noen spesielt lys fremtid. Verksted-, lettmetall-, og næringsmiddelindustri vil neppe skape flere arbeidsplasser enn de taper til rasjonalisering og utenlandske konkurrenter i løpet av det neste tiår.

Poltikkresponsen vil neppe heller bli all verden. Vi bruker allerede i dag mer enn handlingsregelen for bruken av oljepenger tillater, og renta er steindau. Renten kommer neppe opp, men dårlig tider for næringslivet kan gi mange enkeltpersoner økonomisk pustebesvær, uten at myndighetene evner å gripe inn med stor nok kraft til å snu nedgangstider til ny oppgang..

Uten nye skattekutt ser det heller ikke så lyst ut for våre dyreste boligobjekter. Det politiske trykket for økte eiendomsskatter er økende.  

Jeg tviler på om noen av kundene våre den natta på Smuget ante hvilke farer med ulike basselusker de utsatte seg for. Vet det fortsatt ikke. Like lite som dagens kjøpere av boliger og hytter, sittende i sine lenestoler med et velfylt rødvinsglass foran TV-en, noensinne vil ane hva slags makrorisiko de tok på seg da de kjøpte rekorddyre boliger nå i august.

Lev som normalt kjøp bolig og bytter. Livet er kort, og noen sjanser må man ta. Medianboligen i Norge koster tross alt ikke mer enn 3,3 millioner kroner i august 2020.

Men noen segmenter og noen regioner kan bli hardt rammet av en kombinasjon av ny konjunktursvikt neste år, og økte boligskatter. Forhold som man bør ta høyde for når en kaster seg på budrundene.  Og som man i hvert fall må gruble over etter at du satte prisrekord i nabolaget!

Kategorier

Siste innlegg