Det var langt på natt og Gunnar så nervøst over tuppene på sin konge og sekser i ulike farger, og ned på floppen, hvor han ikke fikk noe hjelp overhodet av de nye kort som ble lagt ned. Med svulmende pupiller og, svetteperler i pannen, kastet han en ny håndfull sjetonger i potten. En bløff, som ikke gikk så bra.
Dette er ikke en blogg om poker, men om hva Norges Bank og boligbyggere kan lære av hvordan man spiller en dårlig hånd.
Før rentemøte i september skrev jeg mang en kronikk og blogginnlegg om hvor feil det ville være å heve rentene. Nok om det, les her hvis du har litt for mye tid til overs.
Norges Bank hevet ikke bare rentene, men hadde den selvtillit at de slo fast dette hadde du godt av. Snart kommer en formidabel lønnsvekst som rettferdiggjør både fem og seks nye hevinger. En pengepolitisk strategi som ble applaudert av de fleste sjeføkonomer.
Men de hadde egentlig dårlige kort på hånden, noe Norges fremste ekspert på arbeidsliv, Professor Steinar Holden, var klar på. Han, arbeidsmarkedsekspert Knut Røed, Professor Ragnar Torvik og LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad frarådet å heve renten nå i høst.
Det var når jeg så Sentralbanksjef Øystein Olsen forsvare rentehevingen med at ‘denne var jeg trygg på’ (i mangel av støtte i nøkkeltallene) at jeg tenkte på Gunnar.
Ja, jeg var der den natta, en eller annen gang på begynnelsen av 1980-tallet hvor Gunnar tapte skjorta på en dårlig bløff. En ting var han det at han hadde dårlig kort på hånda. Dessverre var han også en dårlig pokerspiller som ikke visste å kaste kortene i tide.
Noe som kanskje er den viktigste egenskap en god pokerspiller bør ha. Alltid uansett.
Siden rentemøtet i september har vi fått et knippe nøkkeltall, som endrer oddsen for Norges Bank. Akkurat slik nye kort på bordet i Texas-Hold-Em endrer verdien av dine eksisterende kort på hånda:
Utsiktene for BNP veksten i Europa er svekket, med ny uro i Tyrkia, Italia og rundt Brexit-forhandlingene. En uro som har bidratt til styrket kronekurs og nedjusterte vekstanslag hos våre handelspartnere.
Arbeidsledigheten er stigende, både ved AKU og NAV-tall.
Kredittveksten er fallende, nå til 5,7 pst det siste år.
Bilsalget i september er ned 20 pst fra samme måned i fjor. Markedet for tradisjonelle bensin- og dieselbiler har kollapset; ned mer enn 40 pst. En tung konkursbølge ventes nå i bilbransjen.
En ny kleskjede, PM, med over 50 butikker, har gått overende. Flere kommer til å gå samme vei.
Boligprisene i september er ned 1,1 pst. En nedadgående trend som trolig vil fortsette inn på nyåret. Litt avhengig av om man klarer å strupe boligbyggingen i tide.
Antall usolgte nye boliger stiger på ukentlig basis.
Strømprisen – og dermed inflasjonen, er kraftig ned.
Krona fortsetter å styrke seg, og er nå fem prosent sterkere enn den var ved årsskiftet. Med en hissig sentralbank vil den nok toge videre.
Oppsummert: Det som for meg så ut til å være en dårlig hånd ved septembermøtet til Norges Bank er altså blitt enda svakere.
Nå kan de siste ukers svake nøkkeltall være små, vage blaff, noe vi vil høre fra boligbyggere, sentralbankfolk, og optimistiske sjeføkonomer. I går kastet NHO seg på, med tro på sterke ringvirkninger av den senere tids hopp i oljeprisene.
Men som Gunnar kan fortelle deg: Kortene på bordet er nå en gang hva de er, uansett hvor ivrige sjeføkonomer er der de vifter med armene, og svinger seg til de store retoriske høyder bevæpnet med ekstravagante PowerPoint foiler.
Boligspekulanter av alle slag må vite at også deres odds gradvis forverrer seg. Det er et økende utbud av luksusboliger i det meste av Norge. Leieprisene stiger mindre enn før. Helt uavhengig av hva Norges Bank måtte finne på, vil fornuftige banker ta seg bedre betalt for nye byggelån. Og dessverre: Boligprisene kan ikke annet enn falle i reelle termer der hvor det bygges for mye.
Oddsen for at høstens pengepolitiske strategi blir suksessrik svinner hen for hvert nye svake nøkkeltall som legges frem.
Gru-gleder meg litt til neste rentemøte. Skal sentralbanksjefen stå og svaie mens han sier nøkkeltal kommer og går, men jeg er fast i trua! Eller skal han kaste kortene, og avlyse fremtidige rentehevinger.
Sentralbanksjefen trenger ikke innrømme feil. Må bare innrømme at han har for dårlig kort på hånda til å forfølge den pengepoliske strategi som ble lagt i september. Norges Bank bør avlyse fremtidige rentehevinger. Ikke fordi det med nødvendighet er galt å heve rentene i 2019, bare at oddsen for at suksess oppnås ved hjelp av rentehevinger er dårlige.
Er det en sak kortspillet poker kan lære oss alle er at du bør kaste kortene når oddsene forverrer seg tilstrekkelig mye.
Alltid uansett.