Flo og fjære i vårens boligmarkeder

by | 04. June 2014 | Eiendom, Norsk økonomi

Mot slutten av mai-måned ser vi som regel flomtoppen i boligmarkedene i Norge, som vi gjør i norske elver og innsjøer. Vi passerte nylig 25 000 boliger til salgs på Finn.no. En flom som kan få konsekvenser helt frem til neste år.

Mjøsa vender i disse dager nok en gang tilbake til sine normale bredder, og vannstanden i boligmarkedene, ja den er også avtagende – i det meste av landet. Det finnes imidlertid unntak.

Fra en formtopp på om lag 2900 boliger i Oslo-området liggende ute for salg på Finn.no, synker vi snart under 2500 enheter. Hovedstaden ser ut til å fjære som normalt, men dog uten prisstigning for året som helhet.

Også i Akershus er tilbudet av boliger på vei ned, mens det ser ut til holde seg høyt i Stavanger/Sandnes. Her kom omslaget i boligmarkedet ganske så brått på i fjor sommer, og kjøperne er fortsatt usikre på hvor en klarerende markedspris er. Jeg gjetter på at prisene her må falle noe mer enn de har gjort, før en ny balanse oppnås.

Ikke misforstå. Rogaland er ikke preget av krise. Fortsatt vil det være et av våre rikeste fylker, men boom-årene er bak oss, og alle lurer litt på hva den nye hverdagen for boligmarkedene her blir. Det ser ikke ut som om flommen av objekter har toppet enda. Mine målinger av boliger til salgs nå ved månedsskiftet, er noe høyere enn de var ved inngangen til mai-måned.

Vannbestanden og boligutfordringene varierer mye på den tiden av året. Trøndelagene, vil nok se store sprik fordi det er så vidt forskjellig utviklingstrekk i fylkene. Noen steder som i Lierne, og på Fosen-halvøya, har man fått nedleggelse eller innskrenking av næringsvirksomhet. Trondheim derimot marsjerer etter sin egen rytme, og vil friskmeldes den dagen markedet klarer å ta unna den litt voldsomme nybyggvirksomheten vi har sett de siste par år.

Prisene i Bergen er sterke og meglerne melder om at det meste av normale boliger blir solgt etter første visning.

I resten av Norge vil prisene preges av næringslivets fortjenestemuligheter. Harstad gjør det bra, takket være Statoils tunge satsing i sentrum, Mens Narvik fortsatt sliter med omstillinger etter REC sin solnedgang, som resulterte i tap av et betydelig antall arbeidsplasser. Hetest er det i Tromsø.

Andre steder, som i Vestfold og Østfold, ser det ut til at antall boliger til salgs fortsetter å stige, nå ved inngangen til en ny måned. En litt uventet negativ utvikling. Det skal bli spennende å se om flommen av boliger her snart faller tilbake.

Selv har jeg tatt orde for betydelige rentekutt for å få mer fart på norsk økonomi – og boligprisene, men enn så lenge er Norges Bank villig til å avvente hvordan boligmarkedene fjærer mot slutten av året. Skulle sentralbanken komme med rentekutt og de beste boliglånsrentene til låntager bli priset ned, er det håp om solid prisvekst i det meste av kongeriket neste år.

Igangsettingen av boliger lar seg imidlertid ikke redde. Regjeringen er altfor optimistisk når de venter 27 000 enheter igangsatt i år. Tenk heller på 22 000 som fasit for året. I så fall vil boliginvesteringene falle et godt stykke inn i neste år.

Det er faktisk slik markedskreftene ordner opp. Når det flommer over av pent brukte boliger, stopper byggherrene for tilgangen av nye. Gradvis vil tilbudet tørke ut. Uten rentekutt vil det ta lengre tid enn det trenger å gjøre.

Kategorier

Siste innlegg