Fire nye år

by | 07. November 2012 | Internasjonal økonomi

Med noen av mine mest verdifulle barndomsår i USA, har jeg den amerikanske drømmen impregnert i ryggraden. Det kan anbefales. Til alle pjuskete norske ungdommer: Ta et ett friår i ”gods own country”. Å bo i USA noen år gjør noe med selvtilliten, noe mine venner og familie kan skrive under på i sorg.

Det USA som valgte Barack Obama til ny president er imidlertid ikke akkurat det drømmesamfunn, som jeg vokste opp i.

Eller, som jeg sier i VG i dag:

– For mer enn halvparten av den amerikanske befolkning, så er drømmen død, sier sjeføkonom Jan L. Andreassen i Terra Gruppen til VG.

Den nye presidenten i USA får litt av en utfordring med å få det amerikanske samfunnet på fote igjen, skal vi tro forskere og eksperter VG har snakket med.

– Kjøpekraften til gjennomsnittshusholdningen er cirka åtte prosent lavere nå enn det var før krisen. Vi er nede på samme nivå som vi var i 1989, og det er tragisk. Norge har til sammenligning hatt en meget sterk bedring i kjøpekraft, men amerikanerne har stått stille i 20 år, sier Jan L. Andreassen.

I 1980 var om lag 52 prosent av jobbene i USA middelklassejobber. I dag er tallet 42, ifølge Andreassen.

– Det er store deler av befolkningen som står utenfor det gode liv. Er du ikke medlem av middelklassen i USA, står du også utenfor gode skoletilbud for barna. De får ikke universitetsutdanning, og du lever et veldig usikkert liv. Faller du ut av middelklassen i Norge, havner du på NAV og får 20 000 kroner i måneden, sier Andreassen.

– Hvordan skal amerikanerne komme seg ut av den økonomiske hengemyra?

– Erfaringene fra 1930-tallet viser jo at man må gjøre store grep. Venstresiden har kritisert Obama for at han økonomiske politikk har vært riktig, men at stegene har vært små og få. Nå som det er klart negative realrenter i USA, kunne amerikanerne satt i gang et gigantisk infrastrukturprogram – det er tross alt et ganske nedslitt samfunn, sier sjeføkonomen i Terra Gruppen.

– Som «The New Deal»?

– Noe lignende. Det triste med 2013 er at i beste fall blir det innstramming på 100 milliarder dollar eller mer – hvor man ellers kunne ha stimulert med det femdobbelte og bygd veier, jernbane og flyplasser, sier han.

Et fascinerende trekk ved årets valg er hvor delt USA er. Smeltedigelen er erstattet av det segregerte USA. Over 70% av latinamerikanere stemte demokratisk, mens nær to tredjedeler av hvite velgere utenfor byene stemte republikansk. Romney hadde et overbevisende flertall av de gamle, mens Obama vant de unges hjerter.

Den umiddelbare fare er at politikerne også er splittet, og for splittet til å klare nødvendige kompromiss på finanspolitikken. Det er få ting som er viktigere for USA i ukene før jul enn at vedtatte innstramninger i statsbudsjettet for neste år blir avlyst.

Kategorier

Siste innlegg