En giv for hyttedrømmen

by | 04. October 2012 | Eiendom, Norsk økonomi

Her er ”topp ti” forslag for å gjennopplive hyttedrømmen

Etter å ha tilbrakt høstferien utaskjærs, og vel forspent i kontorstolen igjen, merker jeg savnet av fjellet.

Den klare lufta, farvene, lange kvelder rundt peisen og oppladning av batteriene. En oppladning som kun den norske fjellheimen kan gi. Det er verd å pønske litt på hvordan vi kan få flest mulig nordmenn til å ta for seg av fjellets mange sanseinntrykk.

Det er også høysesong for salg av fjellhytter.

Et salgsmarked som har vært svakt i senere år. Luksusmarkedet har virkelig fått unngjelde, med det triste resultat at mange entrepenører og hytteeiere har fått urovekkende svak økonomi. Derfor bør analytikere også klekke ut nye forslag for å bedre eiernes hverdag.

Uten mer intro, kommer nå mine topp ti forslag får å revitalisere den norske fjellheim og gjenoppfriske den norske hyttedrømmen:

1) Subsidier bruken av fjellet. La deler av reiseutgiftene være fradragsberettiget i selvangivelsen. Samfunnet taper stort på at norsk ungdom lever usunt. Går de i fjellet, vil de kvikne til. Noe av gevinsten vi får i form av lavere sykefravær og bedret arbeidsinnsats kan vi bruke på å subsidiere selve det å reise til fjellet, kjøpe inn kokekar, primus og fjellstøvler. Betal gjerne SATS, ELIXIA og andre treningssentre for å ta fjellheimen i bruk.

2) Subsidier utleie av fjellhytter. Altfor mange hytter står tomme – selv i høstferien. Folk gidder ikke leie dem ut, selv om de kunne tjene noen tusenlapper på det. Fjellkommunene kunne forsøke å stimulere til utleie ved å kutte eller sløyfe kommunale utgifter på de hyttene som leies ut titt og ofte.

3) Gi værgaranti. Staten kunne lage et garantifond. Ved spesielt dårlige sneforhold vinterstid og stormfulle høstferier, kunne staten utbetalt litt kompensasjon fra uværsfondet til fortvilte hytteiere.

4) Gjør oppussingsarbeid på hytta berettiget til skattefradrag. Dette vil være en ordning som vil hjelpe håndverkerne i bygde-Norge, og hindre utbredelsen av svart arbeid.

5) Betal for innvandrerbarnas fjellopplevelser. Barn fra fjerne himmelstrøk kan umulig ha noe forhold til den norske fjellheimen. Lag afrikanske og asiatiske kvelder på ulike fjellhoteller til gi bort priser for ressursvake barnefamilier som nylig har flyttet til Norge.

6) Inviter utenlandske kokker til å snekre sammen litt etnisk mat. Både det pakistanske(indiske) og ulike arabiske kjøkken bruker mye lam i sine gourmetretter. Selv om lammelår og fårikål er godt, er det mulig å servere nyyydelig lam også i utenlandsk smaksdrakt.

7) Begrens lokalbefolkningens fiske i fjellvann. Fiske som matauk har nesten ingen verdi i forhold til dens lokkekraft på pengesterke turister. Ditto med bærplukking. Verdien av selve bærene er langt mindre enn betalingsvilligheten byfolk har for å plukke dem, gjerne på guidete turer.

8) Belønn Husflidslag for å drive opplæring. Husflidslag som driver kurs og opplæring bør få offentlig støtte. Jo flere som læres opp i kokekunstens og husflidens hemmeligheter, desto mer cash. Uten vår særnorske kultur blir Norge bare hvilket som helst annet dekadent europeisk smånasjon.

9) Belønn lokale helter som avstår grunn til allmenne formål. Mange lokal helter tjener penger på fjellturistene, men ikke alle.

10) Inviter undertegnede til en fjellsamling. Hva er vel den norske fjellheim uten et fjols?

Kategorier

Siste innlegg