Høstfarver i makrotallene

by | 04. September 2012 | Internasjonal økonomi, Norsk økonomi, Renter og valuta

Ruskete høstvær ute, men fine kvelder her hjemme

Høsten byr på mange overganger fra solfylte dager til melankolske stunder. Ikke for det, høsten er nå en fin tid spør du meg. Man gleder seg over de solstråler som kommer, og koser seg innendørs om kveldene. Det er artig å jobbe som normalt. Back to school and back to work.

En skulle nesten tro at makrotallene fra utlandet også var preget av overgangen fra sommer til høst. Det er nå mye som peker nedover. Dette er en tid hvor mange politikere og sentralbanksjefer må jobbe hardt for støtte opp under det som måtte være igjen av optimisme i verden.

Nær sagt all asiatisk statistikk peker mot svakere vekst fremover.

Eksporten i Korea er fallende, galluper fra kinesisk næringsliv er nedslående og japanske lønninger er på vei ned. Høststemninger i Nord-Øst Asia som tross alt er verdens industrielle arnested, slår nå også ut i råvaremarkedene. Prisen på jernmalm som Australia lenge har levd godt på har falt med en tredjedel. Aluminiumsprisen er under press.

I USA er nedtelling til presidentvalget (tirsdag 6. november) begynt og selv om det ikke er resesjon i lufta så kjølnes økonomien også her. Ordreinngangen til industrien, eksklusiv forsvar og transport sektoren, er for nedadgående og arbeidsmarkedet er for svakt til å holde tritt med befolkningsveksten.

Det mest oppløftende er at boligmarkedene ser ut til å ha stabilisert seg for fornuftige familieboliger. Imidlertid antas det at det er i USA omlag 5 millioner boliger til salgs eller i midlertidig i bankenes klør. For å få litt mer fart på økonomien vil sentralbanken før eller senere måtte tilføre en ny runde med stimuli. Dette vil trolig komme rett etter presidentvalget.

I Europa har høstlufta litt vulkanaske i seg.

Problemene i sør preger nord-europeiske stemninger. Næringslivets galluper faller også i Tyskland. Augusttallene for tyske industrilederes forventninger var de laveste siden finanskrisens utbrudd. Dette kommer til å bli verre før det blir bedre. Spania har, midt i en resesjon, økt momsen fra 18 til 21 pst nå i høst. En forsterket nedgang i konsumet er her ventet. Rentekutt og støttekjøp av obligasjonsmarkeder bør komme på torsdagens rentemøte i Den Europeiske Sentralbanken (ESB).

I august har også de svenske nøkkeltall vært svake, noe som har kommet overraskende på flere. Sverige er et stort industriland og merker nå for alvor nedkjølingen globalt. Svensk industri klager sin nød, og forlanger rentekutt på Riksbankens møte i morgen.

Her hjemme går det, enn så lenge, uforskammet godt. Husholdningenes kjøpekraft vil stige med om lag 5 pst i år. Da varekonsumet kun vokser moderat, kan spareraten til husholdningene nå to-sifrete nivåer mot slutten av dette år. Rekordhøy sparing med andre ord. Og det til tross for at godtfolks formuer svulmer takket være de raskt stigende boligpriser i store deler av landet.

Høsten i Norge har med andre ord så langt vært usedvanlig fin, med frisk luft og solfylte dager. Vi får bare stålsette oss for de høststormer som måtte komme. NHO presser på og varsler svakere tider. Norges Bank kan fint kutte rentene når vi nærmer oss jul.

Kategorier

Siste innlegg