Mens vi venter på neste krisemøte

by | 12. December 2011 | Ukategorisert

Det er en livsstil som holder på å bli borte, den sør-europeiske livsnyter.

Vi kjenner den best fra deilige ferieminner og fra filmer som ’’Zorba’’ og ’’La Dolce Vita’’. Nå er det over.  Det er bare ingen mulighet for å opprettholde et utsvevende luksusliv uten betydelige skattebetalinger  – samtidig som pensjoner skal utbetales.

Nå må noe gi etter og det er faktisk ingen tvil om hva det blir: Pensjonene må kuttes. I den siste italienske sparepakken var de første inngrep gjort – med ingen inflasjonskompensasjon neste år for pensjoner over en minimal størrelse. En kan heller ikke regne med inflasjonskompensasjon i senere år.

Som jeg tidligere har diskutert, også i dag på Hegnar-TV, så er kutt i pensjonsutgiftene hovedutfordringen for Sør-Europa. Du kan gjerne øke prisen på frimerker og sparke en lærer eller to, men de store utgiftene går til pensjoner. Kuttene sitter langt inne. Arbeidsfolk føler seg med rette lurt av at de har blitt lovet pensjonsytelser som det ikke blir noe av. Derfor er det da også generalstreik i Italia i dag.

Det er imidlertid ingen vei utenom, pensjonene må ned. Og jo mindre de jobber, desto mer må kuttes.
 
I Italia er rentebelastning fra pensjoner tre til fire ganger så store som renteutgiftene på statsgjelda. Pensjoner skal jo være avkastning på oppsparte midler, men der hvor intet er har selv rentenistene tapt sin rett.

Mer om dette og mye annet på http://www.hegnar.no/okonomi/article671309.ece

Kategorier

Siste innlegg