Bankslanking

by | 14. October 2011 | Ukategorisert

Terra -ansatte er en glad gjeng som regelmessig oppfordres av sine sjefer til å komme i form og delta i ulike idrettskonkurranser. Dette er gode tiltak, all den tid en sunn sjel i en sunn kropp gjør deg lysere til sinns, og gjør deg bedre i stand til å betjene kundene på en best mulig måte.

Sunnhetsmetaforer brukes også i disse dager av europeiske bankfolk. Bankene må slanke seg og komme i form. Litt på samme måte som undertegnede sikkert hadde hatt godt av å trimme vekk noen kilo, er idéen at det bra for storbankene i Europa å kvitte seg med noen hundre milliarder kroner i utlån – og det raskt.

Dette er farlige tanker, og slanking av bankenes balanse vil nok forverre allerede dystre utsikter for Europa neste år. Saken er jo den at bak disse store balansene er det kreditter til husholdninger, bedrifter og kommuner. For at en bank skal gå ned i vekt må enten lånene innfris, noe folk ikke har penger til, eller så må andre banker kjøpe porteføljene med lån. Utfordringen blir å finne kjøpere hvis alle skal selge (slanke seg) samtidig.

Bankslanking er bare et av mange snusfornuftige tiltak som skaper kaos i makro. Mange bør stramme inn livreima, men når alle prøver å øke sparingen samtidig får vi nedtur i etterspørselen etter varer og tjenester i makro . Og uten vekst i etterspørselen, kan en heller ikke få økning i produksjonen.

De fleste statsledere ønsker også at latsabber tar seg sammen og at vi alle jobber hardere, hvilket er vel og bra. I en lavkonjunktur som nå, kan imidlertid et hopp i produktiviteten til den enkelte, gi behov for langt færre arbeidere og bidra til stigende arbeidsledighet i makro.

Sannheten er at det ikke finnes noen enkel medisin, slankekur, eller offentlig tiltak som skal berge Europa og dets banker ut av dagens tristesse. I mange år fremover kommer den økonomiske veksten i Europa til å bli lav, inflasjonen og renten likeså, mens bankene vil slite med å tjene penger. Kall meg gjerne fatalist.

Slik er det annerledes i Norge. I disse høstdager lider også børskursene på norske banker. Det vil ikke rette seg opp som følge av at europeiske banker plutselig ser sunne og friske ut. Vårt håp må være at investorer fremover i økende grad klarer å skille klinten fra hveten. Norske banker som både har sunn vekst, god inntjening og solid kapitaldekning fortjener å stige i verdi, selv om de største europeiske bankene forblir overvektige.

Kategorier

Siste innlegg