Merkels og Sarkozys historiske pressekonferanse

by | 17. August 2011 | Internasjonal økonomi

Mye er sagt og skrevet om toppmøtet i går mellom Tysklands Forbundskansler Angela Merkel og Frankrikes President Nicholas Sarkozy, men jeg føler at noe mangler. Et rungende Hipp, Hipp, Hurra!

Bakgrunnen for møtet var at den langdryge finansielle krisen i Euro-landene nylig har tatt en vending – og det til det verre.

I fjor ble det klart at flere land i Euro-områdets periferi, Irland, Hellas og Portugal hadde alvorlige økonomiske problemer. Sommeren har vært preget av stor uro i kredittmarkedene, men i ukene før jul roet det seg en god del ned. På nyåret var det et lite optimistvirus som herjet markedene og investorer fokuserte på de lysere sider av livet, før vi i mai oppdaget at den sør-europeiske krise ikke var forbigående, men at den tvertimot faktisk hadde spredt seg som en kreftsvulst til Spania og etterhvert til Italia. Etter nedgraderingen av USAs kredittverdighet ved inngangen til denne måneden begynte investorer også å lure på hvilket annet AAA-land som kunne være utsatt for nedgraderinger. Søkelyset falt raskt på Frankrike.

Krisen har herjet med kreditt- og aksjemarkedene de siste ukene. Tapene er enorme. Likevel har det kommet noe godt ut av det. Italias statsminister Silvio Berlusconi har nylig lansert innstramningstiltak som vil bringe Italias statsbudsjett tilbake til balanse i løpet av et par år. Kriseforståelsen i Sør Europa har økt. Det blir lettere å få gjennom nye reformer som bedrer effektiviten i økonomiene i dag enn det var før krisen toppet seg.

På toppmøtet i går fikk vi nye forslag som vil bidra til å få fokus på integrasjonen i Europa. Lovkrav om fremtidig balanse i offentlige budsjetter, felles prognoser for kritiske makroøkonomiske forutsetninger og økt satsing på økonomisk integrasjon vil være med på å styrke Euroens status i begge land. For Frankrike, og hennes kreditorer, er det viktig å vite at Tysklands forbundskansler nå står skulder til skulder med den franske president.  

Dette kan ha enorme ringvirkninger i kredittmarkedene. En klar nedgang i franske kredittmarginer i forkant av en bebudet fransk innstramningspakke gjør det enklere å få aksept hos franskmennene for de mer uspiselige delene av pakken. Det at statslederne med en viss troverdighet nå står sammen om å hevde at det er Europas fremtid det står om, vil gjøre det vanskeligere for opposisjonen å nå frem med sine motargumenter. Merkel er en populær politiker i Frankrike.

Den fransk-tyske suksess kan kanskje også inspirere andre lands ledere til å opptre som statsledere.

Norsk presse har i dag lagt stor vekt på det negative i at vi ikke får felles europeiske garantier for statsgjeld med det første, men dette var egentlig aldri en realistisk idé. En kunne ikke håpe på noe særlig mer enn det statslederne i går fikk til. Innstramningene i mange land vil nærmest garantert gi Europa en ny resesjon neste år, men dette er neppe heller til å unngå.

Det positive er at Euro-lederne nå virkelig tar fatt i noen av Europas grunnleggende utfordringer; overforbruk i enkelte land og manglende integrasjon på tvers av landegrensene. Det er fortsatt for tidlig å si om gårsdagens pressekonferanse er et vendepunkt i krisen, men jeg tror vi i ettertid vil se på gårsdagen som en merkedag i EUs historie. I så fall vil det også kunne være et vendepunkt for kreditt- og aksjemarkedene.

Kategorier

Siste innlegg